ΦΑΡΜΑΚΟ

Τεχνική συμφωνία: Μέτρα για το φάρμακο στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Τεχνική συμφωνία: Μέτρα για το φάρμακο στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Συνάντηση ΠΕΦ και ΣΦΕΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της τεχνικής συμφωνίας, η οποία επετεύχθη τα ξημερώματα της Τρίτης (02/05/2017) μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Η ψήφιση αναμένεται αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από την Κίνα, στις 16 Μαΐου.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μέτρα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, στον τομέα του φαρμάκου.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί η ρύθμιση για τη σύσταση μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA), το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, καθώς και οι παράμετροι που θα προβλέπονται για την εισαγωγή των καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για το ζήτημα, μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση των θεσμικών φορέων της φαρμακοβιομηχανίας ΣΦΕΕ και ΠΕΦ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ως προς τα Μη (υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), στη συζήτηση με τους θεσμούς έχει τεθεί η απελευθέρωση των τιμών τους. Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση των σημείων πώλησής τους –δηλαδή και εκτός φαρμακείων- έχει κλείσει με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση για τα ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα). Επιπλέον, δεν τίθεται θέμα αύξησης του αριθμού των 216 ΓΕΔΙΦΑ.

Στα αντίμετρα, ή θετικά μέτρα όπως τα ονομάζει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, η οποία θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια. Σημειώνεται, πάντως, πως πρόκειται για μέτρο αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις