ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ: Να προχωρήσει η νομοθεσία για τα ιατρικά συνέδρια

ΣΦΕΕ: Να προχωρήσει η νομοθεσία για τα ιατρικά συνέδρια

Σταθερά υπέρ της εφαρμογής κανόνων διαφάνειας τάσσεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις, για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η νομοθεσία για τα ιατρικά επιστημονικά συνέδρια.

Αφορμή για την παρέμβαση του ΣΦΕΕ αποτέλεσε η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σχετικά με τη δημοσιοποίηση παροχών των φαρμακευτικών εταιρειών. Συγκεκριμένα, η Αρχή με την υπ' αριθμ. 7/2017 γνωμοδότησή της, επικαιροποίησε γνωμοδότηση του περασμένου έτους, με την οποία -επικαλούμενη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων- είχε αποφανθεί ότι δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των αναλυτικών στοιχείων των γιατρών που συμμετέχουν στα ιατρικά επιστημονικά συνέδρια, αλλά μόνο των στοιχείων όσων γιατρών συμμετέχουν σε προωθητικά συνέδρια (προϊόντων). Ο ΕΟΦ με σχετική του αίτηση, είχε ζητήσει την επανεξέταση του θέματος από την Αρχή, υποστηρίζοντας ότι η γνωμοδότηση της Αρχής εσφαλμένα περιόρισε το πεδίο εφαρμογής της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης στοιχείων, μόνο στις παροχές που αφορούν σε προωθητικά συνέδρια.

Ωστόσο, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέρριψε την αίτηση του ΕΟΦ, στη συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου 2017.

Ο ΣΦΕΕ, στη σχετική του ανακοίνωση, τονίζει ότι «διαφάνεια και προστασία προσωπικών δεδομένων στο χώρο της Υγείας, δεν είναι ασύμβατες έννοιες. Αντιθέτως, η προαγωγή τους διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, κατοχυρώνει τα συμφέροντα των ασθενών και εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στους πολίτες.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τάσσεται σταθερά υπέρ της εφαρμογής κανόνων διαφάνειας και αναμένει από την Πολιτεία να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις, για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η σχετική νομοθεσία».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις