ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΚΑΣ: Χωρίς το βοήθημα οι συνταξιούχοι θα είναι και επίσημα πάμφτωχοι!

ΕΚΑΣ: Χωρίς το βοήθημα οι συνταξιούχοι θα είναι και επίσημα πάμφτωχοι!

Τον απόλυτο Γολγοθά βιώνουν οι απόμαχοι της δουλειάς -και περισσότερο όσοι λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις-, καθώς οι αποδοχές τους μήνα με το μήνα μετατρέπονται σε ψίχουλα από τις μνημονιακές πολιτικές.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ 140.000 ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τους συνταξιούχους, καθώς κάθε χρονιά η εκάστοτε κυβέρνηση τούς επιφυλλάσσει όχι μόνο μία αλλά πολλές άσχημες... εκπλήξεις! Η μεγαλύτερη ειρωνεία είναι ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που ελάμβαναν από 200 έως 500 ευρώ σύνταξη, και εισέπρατταν ΕΚΑΣ για να μπορούν να συμπληρώνουν το πενιχρό τους εισόδημα, ξαφνικά βρέθηκαν να μην μπορούν να επιβιώσουν, αφού δεν τούς έμεινε ένα ευρώ στη τσέπη. Εδώ θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς τις απανωτές περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2010 μέχρι σήμερα...

Από τη μία ο νόμος Κατρούγκαλου, από την άλλη οι... δανειστές!

Το ΕΚΑΣ μπορεί σταδιακά να κόβεται, ωστόσο το πλήγμα από την οριστική κατάργησή του αναμένεται να είναι τεράστιο. Και αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, όχι μόνο πόσο χαμηλά είναι σήμερα τα όρια των συντάξεων που δίνονται, αλλά και πόσο χαμηλά θα είναι με τις νέες μειώσεις που τίθενται πλέον σε εφαρμογή με τον ασφαλιστικό νόμο του Γιώργο Κατρούγκαλου.

Μόνο το 2016, κόπηκαν 230 εκατ. ευρώ από 165.000 χαμηλοσυνταξιούχους! Για το 2017, η κυβέρνηση μείωσε το βοήθημα για όλους τους δικαιούχους στο μισό, δηλαδή σε 115 ευρώ, 86,25 ευρώ, 57,50 ευρώ και 28,75 ευρώ. Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή από τη νέα χρονιά. Από το 2018, θα κοπούν άλλα 238 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. για όσους συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι.

Οι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι περίπου 210.000 και θα μείνουν για το 2018 περίπου οι 70.000. Τα νέα κριτήρια θα μειώνουν και τα όρια εισοδήματος αλλά και τα ποσά του ΕΚΑΣ. Μάλιστα, αυτά προβλέπονται αναλυτικά και στο τρίτο μνημόνιο (ν. 4336/2015).

Το τελειωτικό «χτύπημα» για το ΕΚΑΣ το 2018!

Το 2018 έρχεται και το τελειωτικό χτύπημα, καθώς το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τη μείωση των εισοδηματικών ορίων με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι που θα μείνουν να είναι ελάχιστοι, μέχρι το 2019 που πλέον το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί μία και καλή. Η μεγαλύτερη μερίδα των χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα προέρχονται από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ παίρνουν κάτω από 600 ευρώ!

Είναι κατανοητό λοιπόν ότι, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι λαμβάνουν αρκετά χαμηλά ποσά συντάξεων, άρα η παροχή του επιδόματος ήταν και παραμένει επιτακτική ανάγκη. Και μάλιστα επιβάλλεται η παροχή του, καθώς ο νέος ασφαλιστικός νόμος φέρνει μειώσεις που αγγίζουν κυριολεκτικά τα όρια της φτώχειας.

Ατέλειωτα τα «ψαλίδια» για τους συνταξιούχους

  • «κούρεμα» 30% στις νέες συντάξεις
  • «κούρεμα» της προσωπικής διαφοράς το 2019
  • μειωμένα έως και 20% τα εφάπαξ
  • άκυρη η αύξηση των συντάξεων ανάλογα με την ανάπτυξη
  • «ψαλιδισμένες» οι συντάξεις χηρείας

Σχετικές ειδήσεις