ΕΡΓΑΣΙΑ

Στον Καιάδα οι συνταξιούχοι: Αυτά είναι τα «ψαλίδια» που αφορούν σε όλες τις συντάξεις

Στον Καιάδα οι συνταξιούχοι: Αυτά είναι τα «ψαλίδια» που αφορούν σε όλες τις συντάξεις

Οδυνηρές ανατροπές -ίσως τις πιο οδυνηρές μέχρι σήμερα- θα βιώσουν σε λίγους μήνες όλοι οι συνταξιούχοι, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου μέρα με τη μέρα δείχνει το άσχημο «πρόσωπό» του, σε συνδυασμό με κρυφές περικοπές.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 70% ΘΑ ΔΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Όσο και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τις βελτιωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό που έφερε ο νέος νόμος του Υπουργείου Εργασίας , η πράξη για άλλη μία φορά δείχνει άλλα... Ναι μεν, δίνεται λύση στην απονομή 127.000 εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες είχαν κολλήσει στο ΕΤΕΑ-ΕΠ -καθώς δεν υπήρχε μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό τους-, αλλά την ίδια ώρα ο υπολογισμός τους θα γίνεται με βάση το χαμηλότερο ποσοστό συντελεστή αναπλήρωσης (0,45%) επί του μέσου όρου των αποδοχών, εφαρμόζεται «κατά γράμμα» ο ασφαλιστικός νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου, «πετσοκόβονται» οι προσωπικές διαφορές και αποδεκατίζεται το ΕΚΑΣ.

Το δράμα των συνταξιούχων δεν φαίνεται να σταματά. Από το 2010 και έπειτα, όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) το πρώτο πράγμα που έκαναν για να «μαζέψουν» τα κρατικά έσοδα ήταν να στερήσουν από την τρίτη ηλικία τους κόπους μιας ζωής, δηλαδή να τούς στερήσουν τα δεδουλευμένα τους. Τι και αν οι συνταξιούχοι πλήρωναν για χρόνια ασφαλιστικές εισφορές; Τι και αν πάλευαν για να μην χάσουν ούτε ένσημο; Όλα αποδείχτηκαν μάταια μπροστά στα συνεχόμενα «ψαλίδια»...

Πώς «μεταφράζεται» το ξεμπλοκάρισμα των εκκρεμών συντάξεων

Τεράστιες μειώσεις μέχρι και 25% φέρνει η... βελτιωτική αλλαγή που περιλαμβάνεται στο νέο νόμο του Υπουργείου Εργασίας, που ψηφίστηκε στις 7/9/2017. Το θετικό εδώ είναι ότι, «ξεμπλοκάρουν» χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, όμως ταυτόχρονα και σε πρώτη φάση θα βγουν «χαμένοι» οι 75.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης, οι οποίοι υπέβαλαν, από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, αίτηση για να τούς καταβληθούν οι επικουρικές!

Το 20% των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, δηλαδή 25.000 επί συνόλου 127.000, αναμένεται να αποδοθεί μειωμένο κατά 10% έως και 25%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις θα γίνουν στον ιδιωτικό τομέα συγκριτικά με το Δημόσιο. Ωστόσο, η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019!

Αναλυτικά: Για τις επικουρικές πλέον προβλέπεται συντελεστής 0,45% για τον υπολογισμό τους.

Καταργούν το ΕΚΑΣ σε... δόσεις!

Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή στο ΕΚΑΣ το 2018, κας θώς κόβονται άλλα 238 εκατ. ευρώ από το βοήθημα. Αναμένεται μάλιστα, να πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ όσοι συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά. Οι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι περίπου 210.000 και θα απομείνουν για το επόμενο έτος (2018) περίπου οι 70.000.

Αυτοί είναι οι νέοι συνταξιούχοι που θα υποστούν τεράστιες απώλειες

  • δημόσιοι υπάλληλοι: ειδικά όσοι έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
  • ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές (από 1.500 ευρώ και πάνω)
  • ασφαλισμένοι στο πρώτην ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ): σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες
  • ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι προέρχονται από από τις 2 ανώτατες κατηγορίες

Αυτό είναι το «τσεκούρι» στην προσωπική διαφορά

Ακόμη και έως 350 ευρώ μπορεί να είναι η απώλεια από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019. Όλα τα σενάρια βέβαια, οδηγούν στο ότι η κυβέρνηση «οδεύει» στην οριστική της κατάργηση. Με λίγα λόγια, χάνεται άμεσα έως το 18% της κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Σχετικές ειδήσεις