ΕΘΝΙΚΑ

Νέα πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ: Ξεκινά δεύτερη γεώτρηση ο «Πορθητής»

Νέα πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ: Ξεκινά δεύτερη γεώτρηση ο «Πορθητής»

Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα με τον «Σουλτάνο» να βρίσκεται εκτός ελέγχου σχεδιάζοντας και την αγορά τρίτου γεωτρύπανου το οποίο θα στείλει – όπως δηλώνει - στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο σημείο της τρίτης παράνομης τουρκικής γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στον ονομαζόμενο στόχο «Φοινίκη-2» προχώρησε χθες τα ξημερώματα το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το philenews.com.

Η μετακίνηση διήρκεσε ελάχιστο χρόνο, αφού το σημείο βρίσκεται ουσιαστικά σε απόσταση περίπου 3,5 ναυτικών μιλίων (6.5 χιλιομέτρων) βόρεια του σημείου που πραγματοποίησε γεώτρηση κατά το τετράμηνο από τις 3 Μαΐου μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου.

Η γεώτρηση στο σημείο «Φοινίκη-1» έγινε σε σημείο όπου το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 1.200 μέτρα, ενώ ο στόχος βρισκόταν σε βάθος 3.100 μέτρων κάτω από τον βυθό. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διαδικασία γεώτρησης αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα και κάποιες έκτακτες καταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση διήρκεσε 120 μέρες, ενώ γεωτρύπανα του ίδιου τύπου, για ίδια βάθη πραγματοποιούν τέτοια γεώτρηση σε περίπου 40 μέρες.

Δείτε το βίντεο:

Η δευτερη γεώτρηση στην περιοχή, σύμφωνα με τους τουρκικούς υπολογισμούς, θα χρειαστεί 56 μέρες και συγκεκριμένα μέχρι και την 1η Νοεμβρίου. Στην Τουρκία διατηρούν σιγή ασυρμάτου - έχουν τεθεί αυστηροί όροι εμπιστευτικότητας και στο προσωπικό.

Ειδικοί αναφέρουν ότι, τα πιο πιθανά ενδεχόμενα με βάση τα στοιχεία και τις ενδείξεις, είναι ότι η δεύτερη γεώτρηση αποσκοπεί στο να εκμεταλλευτεί γεωλογικά δεδομένα που εξασφάλισε, ενδεχομένως ενδείξεις για κάποιο κοίτασμα, για μεγαλύτερες πιθανότητες στη δεύτερη γεώτρηση ή αν η πρώτη γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε λόγω των προβλημάτων και ακολουθεί δεύτερη στην ίδια περιοχή αλλά με πιο ευνοϊκά γεωλογικά δεδομένα.

Ο «σουλτάνος» δηλώνει έτοιμος για όλα!AP

Το σημείο που βρίσκεται ο «Πορθητής» βρίσκεται σε απόσταση 45 ναυτικών μιλίων (75 χιλιομέτρων) δυτικά της Πέγειας.

Χθες, το γεωτρύπανο βρισκόταν σε διαδικασίες σταθεροποίησης στο νέο σημείο, ενώ γίνονται διαδικασίες αλλαγής πληρωμάτων μέσω του λιμανιού της Αττάλειας.

Την ίδια ώρα, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» συνεχίζει επίσης την παράνομη του δραστηριότητα νότια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα και εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τις τελευταίες μέρες έχει ανταπεξέλθει κάποιων τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε κατά διαστήματα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Επίσης, το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις τελευταίες μέρες τη διενέργεια παράνομων σεισμογραφικών ερευνών εντός του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το δεύτερο σεισμογραφικό που η Τουρκία μετακίνησε στην περιοχή, το «Ούρουτς Ρέις», παραμένει στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Αττάλειας.

Να σημειωθεί ότι χτες ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Άγκυρα, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει και την αγορά τρίτου γεωτρύπανου το οποίο θα στείλει στην Αναστολική Μεσόγειο για να μην εξαρτάται η παρουσία του από ξένες εταιρείες.

Ωμός εκβιασμός Ερντογάν: Ανοίγω τα σύνορα – Θα γεμίσω Ελλάδα και Ευρώπη με πρόσφυγες

Απειλεί με «θερμό» επεισόδιο ο «σουλτάνος» - «Στέλνω και τρίτο γεωτρύπανο, φρεγάτες και αεροπλάνα στην ανατολική Μεσόγειο» - Στο… κόκκινο η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σε ακόμα μια δήλωση που δυναμιτίζει το κλίμα προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντoγάν.

Πιστός στην επιθετική ρητορική και στην αδιάλλακτη στάση απέναντι στην Ευρώπη, ο σουλτάνος εκβιάζει με αιχμή το προσφυγικό, διαμηνύοντας πως θα πλημμυρίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες.

AP_19232412406950.jpg
Προειδοποιητικά μηνύματα προς την Άγκυρα και τον «σουλτάνο» στέλνουν οι Βρυξέλλες για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων. «Δεν μας υποστήρίζετε αρκετά. Αν δεν λάβουμε τη στήριξη που απαιτούμε θα ανοίξω τα σύνορα και θα γεμίσω την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να απειλήσε και πάλι με «θερμό» επεισόδιο, διαμηνύοντας πως η χώρα του έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, τόνισε πως ενδέχεται να στείλει και τρίτο γεωτρύπανο το οποίο θα συνοδεύεται από φρεγάτες, κορβέτες και πολεμικά αεροσκάφη.

Δείτε το βίντεο:

Στην ομιλία του προς τα στελέχη του κόμματος του ανέφερε πως «στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς! Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή.Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου" , κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα. έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σκληρή απάντηση της Ε.Ε. στους εκβιασμούς του Ερντογάν για το προσφυγικό

Προσφυγικό: Προειδοποιητικά μηνύματα προς την Άγκυρα και τον «σουλτάνο» στέλνουν οι Βρυξέλλες για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν.

Σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστός στην επιθετική ρητορική και στην αδιάλλακτη στάση απέναντι στην Ευρώπη, προχώρησε σε απειλές και εκβιασμούς με αιχμή το προσφυγικό, διαμηνύοντας πως θα πλημμυρίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».

Εξάλλου, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα.

Κάνει βιβλίο τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Βιβλίο, από τις εκδόσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αποφάσισε να κυκλοφορήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με θέμα την θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας» και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το βιβλίο – σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» -έχει τίτλο «Η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης – ερωτήσεις και απαντήσεις». Συγγραφέας του είναι ο υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί , ο θεωρητικός των περισσότερων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος στο βιβλίο (το οποίο κοστίζει περίπου 2 ευρώ) αυτό αποτυπώνει μια σειρά από θεωρίες και χάρτες που δείχνουν τις τουρκικές θέσεις αλλά και προθέσεις. Ουσιαστικά, όλο το βιβλίο έχει στόχο να κατευθύνει τον αναγνώστη στις θεωρίες που ο Γιαϊτζί έχει αποτυπώσει στις μελέτες του.

Όπως ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ( ΑΟΖ) της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει κατά την άποψή του να κηρυχθεί άμεσα, τέμνεται με αυτή της Λιβύης. Παράλληλα δημοσιεύει χάρτη με τον οποίο αποκλείει το Καστελλόριζο και θεωρεί πως η περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ. Ο ίδιος σε πολλά σημεία προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να «κηρύξει άμεσα ΑΟΖ με τη Λιβύη» και τονίζει: «Αντί να περιέλθουμε στη θέση της χώρας η οποία θα εκφράζει αντιρρήσεις στις συμφωνίες ΑΟΖ που έχουν υπογράψει οι παράκτιες χώρες, πρέπει εμείς να κηρύξουμε ΑΟΖ και να δηλώσουμε πως είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνίες».

49c04292dbcadcedc932e759f1804262.jpg

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το οπισθόφυλλο του βιβλίου, όπου δημοσιεύεται ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας», με το Αιγαίο να διχοτομείται, καθώς η ανατολική πλευρά παρουσιάζεται ως θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας. Το ίδιο συμβαίνει με την Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.

Αυτός ο χάρτης είναι ίδιος με αυτόν που εμφανίστηκε στη φωτογραφία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ναυτική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας. Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν υπέγραφε το βιβλίο επισκεπτών και πίσω του υπήρχε ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας».

Το βιβλίο του Γιαϊτζί, το οποίο προβλήθηκε πρόσφατα και από την εφημερίδα Hurriyet, φαίνεται πως θεωρείται ένα το σημαντικότερα έργα των εκδόσεων του τουρκικού Ναυτικού καθώς διαφημίζεται στην είσοδο του Ναυτικού Μουσείου!

Στις πύλες εισόδου υπάρχει η φωτογραφία του βιβλίου έτσι ώστε οι επισκέπτες να το αγοράσουν. Είναι το μόνο βιβλίο το οποίο διαφημίζεται ανάμεσα σε πολλά βιβλία των συγκεκριμένων εκδόσεων.

Μέχρι στιγμής έχουν τυπωθεί 11.300 αντίτυπα. Πάντως, με την προβολή και την προώθηση την οποία έχει, φαίνεται πως θα υπάρξουν και επιπλέον εκδόσεις.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από το βιβλίο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος: Σκοτώθηκε πασίγνωστη τραγουδίστρια σε τροχαίο

Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη

Σχετικές ειδήσεις