ΕΘΝΙΚΑ

Στήνει «φάκα» στο Καστελλόριζο η Τουρκία – Θα το πληρώσει ακριβά

Στήνει «φάκα» στο Καστελλόριζο η Τουρκία – Θα το πληρώσει ακριβά

«Κουτοπονηριές» του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο – Επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα αλλάζοντας με το έτσι θέλω τους χάρτες – Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό, δεν αφήνει από τα μάτια του τους Τούρκους

Σε επικίνδυνα μονοπάτια μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να επιμένει στις προκλήσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς.

Η εμπρηστική ρητορική του «σουλτάνου» Ερντογάν αλλά και των πρωτοπαλίκαρων του τουρκικού καθεστώτος βάζει φωτιά στις διμερείς σχέσεις, δυναμιτίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό και φέρνει τις δύο χώρες στα πρόθυρα «θερμού» επεισοδίου.

Οι πειρατικού τύπου κινήσεις που κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα, ξέρει πολύ καλά ότι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να περάσουν και πως οι αντιδράσεις θα είναι τέτοιες που θα την πονέσουν πολύ.

Το μέτρημα των ελληνικών αντανακλαστικών και το έως πού μπορεί να φτάσει κάθε πρόκληση αποτελούν καθημερινή κατάσταση στο Αιγαίο. Μια από αυτές είναι και η κίνηση με το παλιό ερευνητικό «Bilim 2» που με ιδιαίτερα δύσκολο καιρό, η Άγκυρα υποχρέωσε το πλήρωμά του να κατευθυνθεί στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου.

Πολεμικά πλοία παρακολουθούν κάθε κίνηση

Σαφέστατα η ελληνική απάντηση είναι η ενδεδειγμένη, με μια πυραυλάκατο που το έμπειρο πλήρωμά της παρακολουθεί κάθε κίνηση του ερευνητικού. Οι εντολές είναι σαφείς εφόσον το τουρκικό πλοίο προχωρήσει σε κάτι άλλο, απ’ όσα παρανόμως έχει δηλώσει η ναυτική οδηγία.

Πληροφορίες του hellasjournal.com αναφέρουν ότι οι αξιωματικοί του πολεμικού πλοίου έχουν προειδοποιήσει το πλήρωμα του «Bilim 2» πως βρίσκονται παρανόμως στην θαλάσσια περιοχή.

Στο ελληνικό επιτελείο σημειώνουν, ότι η αποστολή ενός πλοίου ήσσονος σημασίας από την πλευρά της Τουρκίας, ίσως να είναι το «τυρί», θέλοντας να παρατηρήσουν τις αντιδράσεις της χώρας μας, η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει διότι η ερευνητική «βόλτα» του «Bilim 2» διέπεται από μια παράνομη navtex.

Η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα, παρατηρεί:

  • Πρώτον, πως ότι κι αν έχει κάνει που αφορά παραβίαση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η χώρα μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν το παρόν.
  • Δεύτερον, πως οι ελληνικές απαντήσεις είναι ιδιαίτερα στρατηγικής ψυχραιμίας και -γιατί όχι- αποφασιστικότητας, που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.
  • Τρίτον, οι γείτονές μας διαπιστώνουν πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ταχύτατα αντανακλαστικά.
  • Τέλος καταλαβαίνουν από τις κινήσεις που γίνονται ότι το λάθος που επιζητούν εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν θα είναι από την πλευρά της χώρας μας.

Η Άγκυρα έδειξε και τον Αύγουστο τις προθέσεις και την αγωνία της. Το ελληνικό επιτελείο βλέπει αυτή τη στιγμή το «Bilim 2», ιδιαίτερα αν τυχόν τη θέση του αρκετά πιο νότια, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιχειρήσει να πάρει σε μια επιπλέον έκνομη ενέργεια το «Oruc Reis».

Ανώτατες πηγές σ’ αυτό το σημείο ξεκαθαρίζουν ότι σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν θα πλεύσει κανένα «Oruc Reis» κι αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και στρατιωτικά. Το μήνυμα μάλιστα της αποφασιστικότητας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το έχουν πάρει οι γείτονές μας κι έχουν δείξει τον τελευταίο μήνα την αγωνία τους.

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com