ΕΘΝΙΚΑ

Στρατιωτική θητεία: Θα αυξηθεί τελικά ή όχι; Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Στρατιωτική θητεία: Θα αυξηθεί τελικά ή όχι; Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Τα σενάρια που θέλουν τη στρατιωτική θητεία να αυξάνεται, από τους εννέα στους δώδεκα μήνες στο Στρατό Ξηράς και να εξομοιωθεί με τη θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, έχουν φουντώσει το τελευταίο διάστημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει θέσει το θέμα στη νέα κυβέρνηση, προτάσσοντας τις αυξημένες ανάγκες και την λειψανδρία στα τρία Σώματα.

Υπενθυμίζεται ότι προς τα τέλη Ιουλίου, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε πει σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι δέχεται εισηγήσεις από τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε αύξηση της θητείας, ωστόσο, στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν ισχύει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό παραμένει στο τραπέζι, καθώς μια σειρά μέτρων που πάρθηκαν στα χρόνια της κρίσης είχαν επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος.

Η αλήθεια είναι πως πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να ενισχύσει με προσωπικό όλες τις μάχιμες μονάδες, λόγω και της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Στο θέμα αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, βάζοντας τέλος στα σενάρια που διακινούνται.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της θητείας. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον «Alpha 989».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Γι’ αυτό το ζήτημα δεν έχει υπάρξει κάποια μελέτη και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ανησυχίας».