ΕΘΝΙΚΑ

Ανησυχία για τον «τρελό» σουλτάνο: Μετά τη Συρία βάζει στο στόχο Ελλάδα και Κύπρο

Ανησυχία για τον «τρελό» σουλτάνο: Μετά τη Συρία βάζει στο στόχο Ελλάδα και Κύπρο

Έντονη ανησυχία στην Αθήνα για τις κινήσεις του Ερντογάν – Άνοιξε η όρεξη του Τούρκου προέδρου που βλέπει τις μεγάλες δυνάμεις να τον ανέχονται και να μην αντιδρούν.

Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συμφωνία με τους Αμερικανούς και την εισβολή του στη Συρία.

Παρά την ισχυρή εμπλοκή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο συριακό μέτωπο, ο σουλτάνος εξακολουθεί να κλιμακώνει την ένταση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει η Real News της Κυριακής, η ανησυχία έγκειται στο ενδεχόμενο, καθώς ο Ερντογάν πήρε ό,τι ήθελε στη Συρία, να του «έχει ανοίξει η όρεξη» και να στραφεί τώρα προς δυσμάς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», άλλωστε, η Τουρκία έχει από καιρό εγείρει διεκδικήσεις σε μεγάλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στη γειτονική χώρα ήδη προαναγγέλλονται τέτοιες κινήσεις και προκλήσεις. Είναι ενδεικτικό το πανηγυρικό άρθρο του Ιμπραήμ Καραγκιούλ στη «Γενί Σαφάκ» - το δημοσιογραφικό όργανο του σουλτάνου - για την εισβολή στη βόρεια Συρία.

Ο αρθρογράφος συνέδεσε ευθέως την επιχείρηση αυτή με τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. «Τα σχέδια εκείνων που ήθελαν να μας πολιορκήσουν από τη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τον βορρά της Συρίας, το αμερικανικό σχέδιο "διάδρομος τρομοκρατίας", οι προσπάθειές τους να πολιορκήσουν την Τουρκία από τον νότο, όλα κατέρρευσαν. Αυτή η κατάρρευση συνέβη σήμερα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία. Αύριο θα επεκταθεί στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο», έγραψε.

Ο Καραγκιούλ δεν είναι τυχαίος. Είναι έμπιστος του Ερντογάν, συνομιλητής του και το φερέφωνο του.

Προβληματισμός στην Αθήνα

Το ενδεχόμενο μιας στροφής του καθεστώτος Ερντογάν προς το Αιγαίο και την Κύπρο, μετά το κλείσιμο της υπόθεσης «Συρία», όπου ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να εμφανιστεί στο εσωτερικό της χώρας του ως νικητής προβληματίζει ιδιαίτερα την Αθήνα.

Οι Κούρδοι αποσύρθηκαν από την περιοχή των συνόρων, παρέδωσαν τον οπλισμό τους και οι Αμερικανοί παρά τις απειλές και τις επιστολές Τραμπ έκαναν τα κέφια του Ερντογάν. Είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα αισθάνεται πιο ισχυρός και αυτό ενδέχεται να τον οδηγήσει να ασχοληθεί πιο έντονα με το κεφάλαιο «Ελλάδα-Κύπρος».

Την ανησυχία αυτήν την εξέφρασε ευθέως ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε τηλεοπτική εκπομπή, λέγοντας ότι το ερώτημα είναι τι θα προκύψει στη συνέχεια, αν η Τουρκία πετύχει τους στόχους της για τη Συρία. «Αν βγει ενισχυμένη, η όρεξη της θα είναι μεγαλύτερη για την ανατολική Μεσόγειο και οι δυνατότητες να την κοντρολάρει η διεθνής κοινότητα θα είναι μικρότερες».

Με πληροφρίες από την εφημερίδα: Real News της Κυριακής (20/10)