ΕΘΝΙΚΑ

«Χουνέρι» των Ελλήνων πιλότων στους Τούρκους - Ψάχνονται για αντίποινα

«Χουνέρι» των Ελλήνων πιλότων στους Τούρκους - Ψάχνονται για αντίποινα

«Θα εγκαταλείπουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο πάντα κυνηγημένοι». Αυτό είναι το μήνυμα των Ελλήνων αεροπόρων, που εμπλέκονται κάθε μέρα σε αερομαχίες με Τούρκους πιλότους.

Οι πέντε αερομαχίες που σημειώθηκαν την Τρίτη (22/10) μπορεί να μην είναι πολλές αριθμητικά, όμως σε πέντε περιπτώσεις ακόμα παίζεται κορώνα - γράμματα η επόμενη μέρα για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το hellasjournal.com, οι 19 αερομαχίες του καλοκαιριού και οι πέντε προχθεσινές, είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό με εκείνες του Αυγούστου. Στοχοποίησαν μια περιοχή. Ειδικότερα, το καλοκαίρι το Καστελόριζο και δυο μήνες μετά, το Βορειοανατολικό Αιγαίο. «Περιμένουμε κάθε μέρα να μας δείχνουν ότι δεν ξεχνούν το χουνέρι που έπαθαν», λένε ακόμη και επιτελείς στην Λεωφόρο Μεσογείων που αναλύουν τα όσα πράττουν οι γείτονες μας.

Οι σπασμωδικές κινήσεις που έγιναν από την τουρκική πολεμική αεροπορία, αμέσως μετά την πτήση των F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας από την Σούδα στην Κύπρο, ήταν ένα δείγμα συμπεριφοράς, λένε ανώτατα και ανώτερα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που βλέπουν τους τρόπους δράσης των Τούρκων ιπτάμενων.

Οι υπερπτήσεις σε Παναγιά και Οινούσσες, ήταν η αρχή. Ακολούθησαν δεκάδες παραβιάσεων, σε αριθμούς όπου δεν ξεφεύγουν από τα καθημερινά δεδομένα.

Αναζητούν τρόπο αιφνιδιασμού - απάντησης για την πτήση στην Κύπρο

Εκείνο που παρατηρείται στα Ελληνικά ραντάρ που βλέπουν τα στίγματα των τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και όσα αναφέρουν οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας που έρχονται αντιμέτωποι με την «ιπτάμενη εισβολή» των Τούρκων, συγκλίνει στο ότι οι εξ ανατολών συνάδελφοι τους, πασχίζουν -αλλά μάταια- να επιτύχουν έναν διαφορετικό αιφνιδιασμό.

Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν «τους βγαίνει», είναι αρκετό για περαιτέρω σπασμωδικές κινήσεις οι οποίες ίσως είναι το επικίνδυνο στο όλο σκηνικό.

Τι αναλύουν οι αεροπόροι;

Πως ο αεροπορικός σχηματισμός της Δευτέρας, που είχε ενδιαμέσως ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος «ΑΝΚΑ», είναι μια διαφορετική πρακτική, που στην Πολεμική Αεροπορία καταλαβαίνουν ότι θα συμβαίνει ολοένα και περισσότερο στον ουρανό του Αιγαίου. Έμαθαν να τα πετούν, τα ενέταξαν επιχειρησιακά και τώρα έχουμε έναν ακόμη βραχνά σημειώνουν με νόημα ιπτάμενοι.

Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου απαιτεί ψυχραιμία διότι, το παραμικρό να συμβεί, είναι εύκολο ν´ αποτελέσει την σπίθα που αναζητά η Τουρκία. Οι προκλήσεις της Άγκυρας με σκοπό τη δημιουργία επεισοδίου, είναι μάλλον αμέτρητες…

Η Πολεμική Αεροπορία απαντά, ότι κάθε φορά όπου ένα UAV της Άγκυρας παραβιάζει, πάντα θα αντιμετωπίζεται ως το «άγνωστο ίχνος» στο FIR Αθηνών. Αυτό σημαίνει «scramble», όμως έτσι πράττει οποιαδήποτε αεροπορία ανά τον κόσμο που δεν θα έχει λάβει σχέδιο πτήσης.

Ωστόσο, οι πενήντα και πλέον παραβιάσεις που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι την Τρίτη, σε συνδυασμό με τις πέντε αερομαχίες, έδειξαν την θέληση της Τουρκίας να παραμείνει ο παραβάτης ολόκληρης της περιοχής.

Σύμφωνα με το Hellasjournal.com, οι χθεσινές παραβιάσεις είχαν ένα χαρακτηριστικό. Οι γείτονες, επιχείρησαν να εισβάλουν στο FIR Αθηνών και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, «κάτω από τα ραντάρ», επιτυγχάνοντας έτσι έναν αιφνιδιασμό, μια ρελάνς για την Πολεμική τους Αεροπορία, ικανοποιώντας το «γόητρο» που έχει θιγεί.

Μάταιος κόπος, έλεγαν σκωπτικά, ιπτάμενοι αλλά και τα «μάτια» των Ελληνικών ραντάρ. Από την απογείωση, τα μάτια των ελεγκτών ήταν, είναι και θα παραμείνουν καρφωμένα στις οθόνες, ενημερώνοντας εγκαίρως στα readiness για την επερχόμενη άμεση απογείωση των Ελληνικών μαχητικών.

Εδώ και σαράντα χρόνια, από τότε που έχει ξεκινήσει ο ακήρυχτος πόλεμος στον ουρανό του Αιγαίου, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει διαβάσει αρκετά καλά τις Τουρκικές κινήσεις. Οι γείτονες δεν έχουν κάνει το ίδιο; Φυσικά ναι και σε πολλά, ξέρουν κι εκείνοι τον τρόπο που δρουν τα Ελληνικά γεράκια. Αλλά στην ΠΑ δεν αρκούνται στην στασιμότητα και αναπτύσσουν νέες μεθόδους ή καλύτερα εφαρμόζουν τακτικές που έχουν παραλλάξει μέσα από τα πολλά αεροπορικά σχολεία, Ελληνικά και Νατοϊκά, που έχουν διακριθεί αμέτρητες φορές.

Στην Πολεμική Αεροπορία πιστεύουν ότι τα «αντίποινα» θα συνεχιστούν, διότι έχει φανεί δυσκολοχώνευτη η καυτή πατάτα που άφησαν πριν μέρες η 340 Μοίρα «Αλεπού» και η 356 Μοίρα «Ηρακλής», αναδεικνύοντας την ένδεια της Τουρκικής Αεράμυνας η οποία θα έπρεπε να είναι alert ελέω της εισβολής των δυνάμεων της χώρας τους στη Σύρια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: «Κλείδωσε» - Αυτοί θα είναι οι δικαιούχοι - Τα κριτήρια