ΕΘΝΙΚΑ

«Είδα Τούρκους να καίνε τη Χίο!»

«Είδα Τούρκους να καίνε τη Χίο!»

του Παναγιώτη Σουρέλη

«Έριξαν φωτοβολίδα από φουσκωτό με αλεξίπτωτο και επέστρεψαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα»

Μία μαρτυρία – «φωτιά» που αποδεικνύει, ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και παρακρατικοί μηχανισμοί της γείτονας χώρας έκαιγαν τα ελληνικά δάση επί χρόνια, αναδεικνύει σήμερα το newsbomb.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος κ.Ανδριανός Γκουρμπάτσης ήταν αυτόπτης μάρτυρας εμπρησμού στη Χίο το 1998, δηλαδή μετά την περίοδο 1995-1997, στην οποία αναφέρθηκε ο τέως Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, πριν ανασκευάσει κακήν κακώς.

«Τότε υπηρετούσα ως προϊστάμενος στο Νομικό Τμήμα του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετέβην σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως τη Χίο και τη Σάμο, όπου είχαμε πολλές πυρκαγιές, για να συνδράμω στο ανακριτικό έργο των αρχών», δηλώνει στο newsbomb ο κ.Γκουρμπάτσης.

Όταν βρέθηκε στη Χίο, σε μία από τις περιπολίες του στο Β.Δ. τμήμα του νησιού, είδε με τα μάτια του αγνώστους να προκαλούν εμπρησμό με ρήψη φωτοβολίδας. «Είδα με τα κυάλια μου δύο ή τρεις άνδρες να επιβαίνουν σε ένα φουσκωτό, το οποίο πλησίασε τις ακτές.

Ξαφνικά εκτόξευσαν μία φωτοβολίδα με αλεξίπτωτο, προκαλώντας πυρκαγιά. Αμέσως ενημέρωσα το λιμενικό, που καταδίωξε το φουσκωτό, το οποίο εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα!».

Ο κ.Γκουρμπάτσης δεν κατάφερε να διακρίνει κάποιο χαρακτηριστικό του σκάφους (σημαία κ.α.) ή των επιβαινόντων, που θα οδηγούσε στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, ότι επρόκειτο για Τούρκους: «Είδα Τούρκους να καίνε τη Χίο. Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός, ότι για να ξεφύγουν από το λιμενικό, μπήκαν στην Τουρκία».

Για τον εμπρησμό έγινε προανάκριση, σχηματίστηκε δικογραφία, αλλά το αποτέλεσμα της έρευνας παραμένει άγνωστο. Όπως αποκαλύπτει ο κ.Γκουρμπάτσης, οι ελληνικές αρχές είχαν πληροφορίες για τη δράση Τούρκων πρακτόρων και παρακρατικών, που προκαλούσαν εμπρησμούς στα ελληνικά δάση και κυρίως των νησιών μας.

Ο συγκεκριμένος εμπρησμός, στον οποίο ήταν αυτόπτης μάρτυρας, δεν ήταν παρά μία επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών. Όπως και η στυγνή ομολογία του τέως Τούρκου πρωθυπουργού, που ουδεμία έκπληξη προξένησε στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ…Ρoή Ειδήσεων