ΕΘΝΙΚΑ

Σκηνικό πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο: Συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην περιοχή

Σκηνικό πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο: Συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην περιοχή
ap

Λαμβάνουν θέσεις για τη μεγάλη ενεργειακή μάχη – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα, επαγρυπνεί το Πολεμικό Ναυτικό – Επιμένει στο ρόλο… πειρατή η Τουρκία.

Μια εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στη… γειτονιά της Ελλάδας.

Το ενεργειακό παιχνίδι έχει ξεκινήσει για τα καλά, με τις μεγάλες δυνάμεις να λαμβάνουν θέση στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου και να προσπαθούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή.

Μέσα σε αυτό το κουβάρι των αντικρουόμενων συμφερόντων, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ, με την κάθε δύναμη να επιχειρεί να διαμορφώσει συμμαχίες και να ισχυροποιήσει το ρόλο της.

Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες ώρες παρατηρείται «συνωστισμός» από πολεμικά -και όχι μόνο - πλοία στην περιοχή - «φιλέτο» μεταξύ Κύπρου – Κρήτης – Καστελλόριζου, αλλά και από το Λίβανο και το Ισραήλ μέχρι τη Ρόδο.

Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει «κόκκινο» και αυτό αποτυπώνεται και στον χάρτη που δίνει στη δημοσιότητα ο λογαριασμός της Petroleum Economist, στο Twitter.

Σε αυτόν αποτυπώνεται η τοποθεσία πολεμικών πλοίων της Ελλάδας, των ΗΠΑ της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου αλλά και της Γερμανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χάρτης μπορεί να μην δείχνει ακριβώς τη θέση των πλοίων, όμως αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το sigmalive.com, από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφθασε εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται δύο τουρκικές φρεγάτες, την ώρα που δύο τουρκικά γεωτρύπανα παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ, μαζί με υποστηρικτικά σκάφη.
Βορειότερα στην περιοχή πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ μαζί με άλλα υποστηρικτικά πλοία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει και αιγυπτιακή και φυσικά αμερικανική παρουσία με φρεγάτες.

Παρούσα στην περιοχή και η Ελλάδα, με φρεγάτες αλλά και υποβρύχια να πλέουν νοτίως του Καστελλόριζου και ανατολικά της Κρήτης. Η «εισβολή» άλλωστε του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την περασμένη Παρασκευή (31/01) δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να πλέει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο λεγόμενο τριεθνές. Ο Στόλος μας είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση και παρακολουθεί κάθε κίνηση των «πειρατικών» τουρκικών σκαφών.

Είναι προφανές πως η κάθε μία από τις δυνάμεις που κινούνται στα νερά της ανατολικής Μεσογείου προσπαθεί να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο και να εισπράξει κέρδη από την αξιοποίηση των πρώτων υλών, που κρύβονται στο βυθό της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι καταιγιστικές και η Ελλάδα οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το δίκαιο των ελληνικών θέσεων δεν είναι αυταπόδεικτο για κάποιους από εκείνους που ορίζουν την τύχη του πλανήτη. Για το λόγο αυτό η χώρα μας θα πρέπει να το διεκδικεί κάθε φορά και να το επιδιώκει με κάθε πρόσφορο μέσο, έχοντας πάντα εναλλακτικές λύσεις για κάθε σενάριο, ακόμη και για το χειρότερο…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός σε πτήση - Επιστρέφει εκτάκτως στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης (vid)