ΕΘΝΙΚΑ

Επίθεση Γκρούεφσκι στον Αντώνη Σαμαρά

Επίθεση Γκρούεφσκι στον Αντώνη Σαμαρά

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον Αντώνη Σαμαρά επιτέθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν θέλουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντνέβνικ», ο κ. Γκρούεφσκι προσπάθησε να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, ενόψει της επανάληψης των συνομιλιών με την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων υποστήριξε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Ως εκ τούτου, εκτίμησε ότι δεν θα ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον προσεχή Μάιο, όταν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχει ενισχυθεί ο εθνικισμός. Ως έναν ακόμα παράγοντα αδυναμίας επίτευξης λύσης υπέδειξε τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Αντώνη Σαμαρά.

«Ο Σαμαράς δεν έχει αλλάξει θέση. Επιπρόσθετα, τα μηνύματα που έστειλε είναι σαφή. Ο Σαμαράς αρνήθηκε δύο φορές να συναντηθούμε και ο σημερινός Πρωθυπουργός μου έστειλε επιστολή με την οποία συντάσσεται με τη σκληρότερη ελληνική θέση» δήλωσε.

Τέλος, για τη συμμετοχή του Έλληνα διαπραγματευτή στις συνομιλίες υπό τον Μάθιου Νίμιτς, Αδ. Βασιλάκη, είπε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μία επίδειξη «δήθεν εποικοδομητικής στάσης» έναντι των ΗΠΑ, της Γερμανίας και των υπολοίπων Ευρωπαίων.