ΕΘΝΙΚΑ

«Αστακός» ο Έβρος: Φράχτης, φυλάκια - «φρούρια», κάμερες και drones

«Αστακός» ο Έβρος: Φράχτης, φυλάκια - «φρούρια», κάμερες και drones
In Τime

Οχυρωματικά έργα σε όλο το μήκος των συνόρων και ενίσχυση του εξοπλισμού για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης νέας υβριδικής επιχείρησης της Τουρκίας.

Απροσπέλαστος και θωρακισμένος σαν «αστακός» είναι ο ποταμός Έβρος, δύο μήνες μετά την απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος, έπειτα από εντολή του καθεστώτος Ερντογάν.

Οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών κινούνται στα περυσινά χαμηλά επίπεδα, ενώ τα επεισόδια με μολότοφ και πέτρες είναι πλέον μεμονωμένα. Ακόμη και τα κυκλώματα δουλεμπόρων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν αναστείλει τη δράση τους λόγω της πανδημίας. Πρόσφατα, Τούρκοι αστυνομικοί που περιπολούσαν με βάρκες στο ποτάμι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό κοντά στο χωριό Τυχερό, ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες και κοντά στο χωριό Σοφικό. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πυροβολισμοί ακούγονται και από τους Τούρκους δουλέμπορους, οι οποίοι εκνευρίζονται με το γεγονός ότι δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα και πυροβολούν αδιακρίτως προς την ελληνική πλευρά στο δάσος των Καστανεών.

Στην Αθήνα ωστόσο δεν εφησυχάζουν, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να μιλούν για ψυχολογικό πόλεμο και προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξει τα περάσματα κατά μήκος του ποταμού.

Για το λόγο αυτό, από την 1η Μαρτίου, όταν δηλαδή βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η μάχη των ελληνικών δυνάμεων με τους κάθε λογής πρόσφυγες, μετανάστες και «ύποπτους» Τούρκους, η Ελλάδα είχε θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «θωράκιση του Έβρου».

Συντονισμένα και αθόρυβα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς τα οχυρωματικά έργα σε όλο το μήκος των συνόρων, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης νέας υβριδικής επιχείρησης της Τουρκίας. Άλλωστε, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές θεωρούν σχεδόν δεδομένη μια νέα απόπειρα εισβολής από τον Έβρο, μιας και οι Τούρκοι δεν μπορούν να «χωνέψουν» ότι έχασαν στην αιφνιδιαστική επιχείρηση που οργάνωσαν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Οι πληροφορίες ότι επίκειται νέα επιχείρηση στον Έβρο ενισχύονται και από πλευράς FRONTEX. Σε έγγραφο της FRONTEX που επικαλείται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει νέα συρροή μεταναστών που θα αποπειραθούν να περάσουν στην Ευρώπη όταν η Τουρκία άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα στο έγγραφο με ημερομηνία 5 Μαΐου αναφέρεται ότι μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τουρκικές επαρχίες του Τσανάκαλε, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, μπορεί να ακολουθήσουν μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Συρματοπλέγματα, φράχτης και φυλάκια - «φρούρια»

Η ασύμμετρη απειλή που εξαπέλυσε η Άγκυρα με «όπλο» εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες δεν ενεργοποίησε μόνο τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, αλλά, σήμανε συναγερμό και στην Πολιτεία.

Πρόσφατα εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ποσό που αγγίζει τα 53 εκατ. ευρώ προερχόμενο από κοινοτικά κονδύλια για την ασφάλεια. Αυτά τα χρήματα πρόκειται να αξιοποιηθούν για τη θωράκιση τόσο του Έβρου όσο και των ακριτικών νησιών.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλη η παρέβρια περιοχή οχυρώθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη, με τις Αρχές να δίνουν πλέον έμφαση στο νέο φράχτη που έχει αποφασιστεί να στηθεί στην περιοχή των Φερών. Συρματοπλέγματα, εμπόδια, άνδρες με ενισχυμένο οπλισμό σε υπερυψωμένες σκοπιές και παρατηρητήρια ελέγχουν 24 ώρες το 24ωρο κάθε κίνηση προερχόμενη από την Τουρκία.

Παράλληλα, μια σειρά από τεχνικά μέσα όπως κάμερες και προβολείς αναβαθμίζουν κατακόρυφα τον δείκτη ασφάλειας, ενώ drones συμβάλουν στην εναέρια επιτήρηση και δίνουν συνεχή εικόνα των συνόρων αλλά και των κινήσεων. Όσο για τους άνδρες στα φυλάκια και τα παρατηρητήρια, θωρακίζονται με θερμικές κάμερες και διόπτρες.

Οτιδήποτε συμβαίνει στην ανατολική πλευρά των συνόρων θα φτάνει με ζωντανή εικόνα στα Κέντρα Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αξιολογούν κάθε στιγμή τις εξελίξεις, να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις και να δίνουν τις κατάλληλες διαταγές.

Ανάλογα φυλάκια – φρούρια εξοπλισμένα τεχνολογικά και στρατιωτικά αναμένεται να δημιουργηθούν και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ, το Λιμενικό αναμένεται να λάβει οικονομική ενίσχυση για αναβάθμιση του εξοπλισμού και των μέσων του.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και επαγγελματισμό τις προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αστυνομία και Στρατός παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει ανησυχία για νέα κλιμάκωση μόλις η επιδημία και τα φουσκωμένα νερά του Έβρου υποχωρήσουν. Στην περιοχή, εκτός από τις ομάδες της ΕΚΑΜ από τη Θεσσαλονίκη και τις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα παραμένουν 100 συνοριοφύλακες του Frontex.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός και καλοκαίρι: Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση του ιού;