ΕΘΝΙΚΑ

Τηλεφωνική συνομιλία Σταύρου Δήμα με Μπαν Κι-μουν

Τηλεφωνική συνομιλία Σταύρου Δήμα με Μπαν Κι-μουν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν είχε σήμερα (19/1) ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας.

Σε αυτήν, ο κ. Δήμας εξέφρασε τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών, έγινε εν όψει της πραγματοποίησης «νέου γύρου» διαπραγματεύσεων για επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, στο «Γκρίντρι» της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμβολή της Ελλάδας στην προώθηση των στόχων του ΟΗΕ, καθώς και για την «εποικοδομητική συνεργασία» της ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα της Κύπρου και της ονομασίας της πΓΔΜ. Επίσης, συμφώνησαν να συναντηθούν στο «προσεχές μέλλον».

Όπως αναφέρεται, ο κ. Δήμας επανέλαβε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στα πλαίσια της αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του στην Κύπρο, για λύση που θα εξευρεθεί από τους Κύπριους, χωρίς ξένες επεμβάσεις, με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού και η οποία θα είναι «βιώσιμη και λειτουργική».

Ο κ. Δήμας επισήμανε την «έλλειψη καλής θέλησης» από μέρους της τουρκικής πλευράς, εκφράζοντας παράλληλα «πλήρη υποστήριξη» στις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με το Γ.Γ. του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, με αφορμή τις πρόσφατες διερευνητικές συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Αθήνας και των Σκοπίων. Ο κ. Δήμας επανέλαβε τις «πάγιες και σταθερές» θέσεις της Ελλάδας για εξεύρεση λύσης εντός των πλαισίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.