ΕΘΝΙΚΑ

Υπό στενή παρακολούθηση οι προκλήσεις της Τουρκίας: Έτσι οχυρώνεται ο Έβρος

Υπό στενή παρακολούθηση οι προκλήσεις της Τουρκίας: Έτσι οχυρώνεται ο Έβρος

Έβρος: Αθήνα, ΗΠΑ, Κύπρος, Αίγυπτος αλλά και Ιταλία παρακολουθούν κάθε προκλητική κίνηση της Άγκυρας και συγκεκριμένα του  «σουλτάνου», ο οποίος δημιουργεί προβλήματα τόσο στην αν. Μεσόγειο όσο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Μελετά κάθε κίνηση της Τουρκίας η Ελλάδα - Η αντίδραση των ΗΠΑ

«Δεν φοβόμαστε και προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως «αναδεικνύουμε παντού ότι δεν υπάρχει έννομη ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας». Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη παρέμβαση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι υπήρξε σαφής καταδίκη της Άγκυρας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων, και επανέλαβε ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι είναι πολύ θετική η δήλωση του State Department πριν από τρεις ημέρες: «Είναι μία σαφής καταδίκη της Τουρκίας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων… Έχουμε ένα πολύ σαφές πλεονέκτημα. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η θέση της Ελλάδας είναι σωστή. Η προετοιμασία μας, τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού, θα συμβάλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα».

Σκληρό μήνυμα προς τους Τούρκους έστειλε και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αντίδραση για κάθε δράση. «Η κρίση δεν εξυπηρετεί την Τουρκία. Είναι σε δύσκολη θέση έχει πάρα πολλά προβλήματα… Η απάντηση της Ελλάδας είναι και θα είναι σκληρή», πρόσθεσε ο κ. Στεφανής.

Προκαλεί και στην αν. Μεσόγειο - Οι αντιδράσεις Ιταλίας - Αιγύπτου

Την ίδια ώρα η Τουρκία επιμένει στην πραγματοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων στην περιοχή που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, παρά τις ελληνικές και διεθνείς αντιδράσεις. Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ σε δημοσίευμα της υποστήριζε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν - Σαράτζ στην Άγκυρα οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν εργασίες νότια της Κρήτης, άμεσα.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και ειδικότερα στην Λιβύη ενοχλεί και το Κάιρο, που τα τελευταία 24ωρα αναπτύσσει διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, την οποία ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, παρουσία του Χαλίφα Χαφτάρ και την χαιρέτισε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν εξάλλου χθες, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη μετά την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέλυσε τη θέση της χώρας του σχετικά με την κρίση της Λιβύης, που εστιάζει στην αποκατάσταση του ρόλου των κρατικών θεσμών της Λιβύης και τον τερματισμό του χάους που προκαλείται από παραστρατιωτικούς και πολιτοφύλακες.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αρχηγό του Εθνικού Στρατού Λιβύης, στρατάρχη Χ. Χάφταρ και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Τουρκία υπεύθυνη για την πόλωση στην Λιβύη», δηλώνει ο Χάφταρ, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπ. Εξωτερικών Χ. Ακσόι να απαντά: «Ο πειρατής Χάφταρ, ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει άλλο ένα αυταρχικό καθεστώς στην περιοχή, καθώς και οι υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αποτελούν το μείζον εμπόδιο για την εδραίωση της ειρήνης».

«Πόλεμος» στο διαδίκτυο

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές πέρασαν χθες και σε ένα άλλο επίπεδο, με πόλεμο μεταξύ χάκερ. Τούρκοι «έριξαν» την ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης, αναρτώντας μάλιστα και προκλητικά μηνύματα ενώ σε «απάντηση», Έλληνες χάκερ, γνωστοί ως Nanonymous Greece, «έριξαν» την ιστοσελίδα του Τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αναστασιάδης: Εξετάζουμε το βέτο στην ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ

Στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως σε περίπτωση που η γειτονική χώρα δεν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Eάν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, μέσω βίντεοσυνομιλίας από το γραφείο του στη Λευκωσία.

«Οχυρό» ο Έβρος

Τα σχέδια του «σουλτάνου» θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα η επέκταση του φράκτη.

Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου τα σύνορα είναι χερσαία, αλλά και σε άλλα ευάλωτα σημεία κατά μήκος της μεθορίου τοποθετούνται χιλιόμετρα μεταλλικού φράχτη με λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προ ημερών διαβεβαίωσε ότι ο φράκτης στο νότιο Έβρο «θα είναι πραγματικότητα σε λίγους μήνες». Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αυτές τις περιοχές, ο στρατός έχει προχωρήσει σε καθαρισμό του έλους, σύμφωνα με πηγές του Newsbomb.gr.

Όπως θα δείτε στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newsbomb.gr ήδη μεταλλικό φράγμα έχει στηθεί σε δύο από τα πιο ευαίσθητα σημεία του νοτίου Έβρου, στο κτήμα Τσιρώζη και στον Πόρο.

Παράλληλα, φράκτης περίπου 16χλ θα τοποθετηθεί και στο Πέταλο Έβρου, καθώς χιλιάδες ήταν οι μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν από εκεί τον Μάρτιο, καθώς τα σύνορα είναι χερσαία.

Και ο φράχτης στο βόρειο τμήμα του νομού ενισχύεται και επεκτείνεται, ενώ το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν κατά μήκος του ποταμού επιπλέον 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων, οι οποίοι θα έχουν κάμερες και σύγχρονα συστήματα κατόπτευσης μέρας και νύχτας, με εμβέλεια πολλών χιλιομέτρων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.