ΕΛΛΑΔΑ

Το Newsbomb.gr στον Έβρο: Οδοιπορικό στα περάσματα του ποταμού - «Σφραγίζει» όλα τα σημεία η Ελλάδα

Το Newsbomb.gr στον Έβρο: Οδοιπορικό στα περάσματα του ποταμού - «Σφραγίζει» όλα τα σημεία η Ελλάδα

Σπιθαμή προς σπιθαμή επιχειρούν να θωρακίσουν τη συνοριογραμμή του Έβρου οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εδώ και μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα

Η περιοχή από την Παρασκευή 28 Φεβρουάριου θυμίζει «πεδίο μάχης» καθώς πολύ συχνά σημειώνονται επεισόδια και εντάσεις κοντά στα συνοριακά φυλάκια, με τον Ερντογάν νσ χρησιμοποιεί ως πιόνια για τα δικά του συμφέροντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας το Newsbomb.gr από οδοιπορικό του στην περιοχή. Όπως θα δείτε και στην παρακάτω gallery, πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να βρουν κάθε πιθανώς ανοιχτό πέρασμα για να εισέλθουν στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούν βάρκες για να περάσουν τον ποταμό, ενώ αφήνουν πίσω τα ρούχα τους και ό,τι μπορεί να τους δυσκολεύει στην πορεία τους.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ) και του Στρατού εδώ και μέρες καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ότι κανένας δεν θα περάσει παράνομα στη χώρα. Στο πλευρό των ελληνικών Αρχών - από την πρώτη στιγμή – βρίσκονται και οι Εβρίτες, οι οποίοι περιπολούν και αυτοί τα περάσματα και συμβάλλουν με όποιο τρόπο μπορούν στη φύλαξη των συνόρων.

Όπως μεταδίδουν οι απεσταλμένοι του Newsbomb.gr, η κατάσταση εδώ και μέρες είναι έκρυθμη στην περιοχή. Χημικά, φωτιές και εντάσεις γύρω από τον φράκτη, συνθέτουν την εικόνα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ελληνικές Αρχές και οι Εβρίτες.

Δείτε φωτογραφίες από τα επεισόδια στην gallery:

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια:

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου. Οι τουρκικές δυνάμεις, από νωρίς το πρωί, «έστησαν» ένα σκηνικό έντασης, κάνοντας ρίψη χημικών, ανάβοντας φωτιές και χρησιμοποιώντας αβολίδωτα πυρά, ενώ φερόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να γκρεμίσουν τον φράχτη για να περάσουν τα σύνορα.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο:

Θωρακίζεται η γραμμή άμυνας από τις επιθέσεις

Οι ελληνικές Αρχές, παρά τις συστηματικές και οργανωμένες προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να ρίξει κάποιο τμήμα του φράκτη και να προκαλέσει μία μαζική «εισβολή» προσφύγων και μεταναστών, συμπληρώνουν συρματοπλέγματα και τον επεκτείνουν συνεχώς.

Δείτε φωτογραφίες του Newsbomb.gr στην παρακάτω gallery:

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας δέχεται μεγάλες πιέσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα για 11η συνεχόμενη μέρα. Ειδικότερα, για την περίοδο από τις 06.00 του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 18.00 της Κυριακής 8 Μαρτίου τα στοιχεία είναι τα ακόλουθα:

  • Έχουν γίνει 293 συλλήψεις.
  • Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος σε 41.060 περιπτώσεις.

Αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα

Την ίδια ώρα σοκ έχει προκαλέσει και βίντεο που απεικονίζει Τούρκους με θωρακισμένο όχημα να προσπαθεούν να γκρεμίσουν μέρος του φράχτη. Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%.

Δείτε βίντεο με το τουρκικό τεθωρακισμένο να προσπαθεί να γκρεμίσει τον φράχτη:

Σύμφωνα με πληροφορίες, «περιέργο ρόλο» φαίνεται να έχουν και κάποια μέλη της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής καθώς εμφανίζονται να δίνουν διάφορα εργαλεία στους πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να προκαλέσουν φθορές στα συρματοπλέγματα, ενώ κάποια άλλα μέλη έχουν αναλάβει τη ρίψη δακρυγόνων με ειδικές συσκευές εκτόξευσης.

Δείτε το βίντεο με Τούρκο αστυνομικό που εκτοξεύει σκοπίμως χημικά προς τις ελληνικές δυνάμεις:

Ερντογάν: «Ελλάδα, άνοιξε τα σύνορα» - Σοϊλού: «Αυτό είναι ακόμη η αρχή»

Να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη κάλεσε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα, απευθυνόμενος εν συνόλω στη χώρα μας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν ανέφερε: «Ε, Ελλάδα! Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μείνουν σε σένα. Γιατί ενοχλείσαι; Θα περάσουν και θα πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης. E, Ελλάδα σε καλώ να ανοίξεις τις πύλες σου και να απαλλαγείς από το βάρος αυτό. Άσε τους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι δεν έλαβε την αναμενόμενη υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα στο ζήτημα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι σε μία άνευ προηγουμένου δήλωση προχώρησε και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλου, ο οποίος ενθαρρύνει ανοικτά μετανάστες να παραβιάσουν τα σύνορα της Ελλάδας και απειλεί λέγοντας χαρακτηριστικά «να δείτε τι έχει να γίνει στη συνέχεια».

Σε δηλώσεις του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ότι οι 1.000 κομάντο των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας άρχισαν να επιχειρούν το βράδυ της Παρασκευής. Όπως είπε «τους μπουκώσαμε όλους», εννοώντας ότι δεν επιτρέπουν την επιστροφή των μεταναστών πίσω από τη νεκρή ζώνη των συνόρων. Με τα μέτρα που λάβαμε «δεν επιτρέπουμε την επαναπροώθηση» είπε.

«Αυτό είναι ακόμη η αρχή» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός και στέλνοντας μήνυμα στους μετανάστες που επιχειρούν περάσουν τα σύνορα είπε: «Ο καιρός είναι τώρα ζεστός και θα ζεστάνει κι άλλο. Έχουμε από 200 χιλιόμετρα σύνορα με την Ελλάδα πάνω στη γραμμή του Έβρου. Δυστυχώς είχαμε ξηρασία φέτος στα Βαλκάνια. Η στάθμη του νερού έχει πέσει στα 40-45 εκατοστά. Μπορείτε να περάσετε περπατώντας. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να "κρατήσει" τα σύνορα. Να δείτε τι έχει να γίνει. Τα προηγούμενα δεν είναι τίποτα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ οι κινήσεις των ΜΙΤ και Τζαντάρμα – Οι ζώνες ελέγχου στα σύνορα

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου στο Newsbomb.gr: Ψυχολογικός πόλεμος –Δεν ξέρουμε τις διαθέσεις των Τούρκων

Έβρος: Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. τον πυροβολισμό αστυνομικού στις Φέρες