ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου στο Newsbomb.gr: Ψυχολογικός πόλεμος –Δεν ξέρουμε τις διαθέσεις των Τούρκων

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου στο Newsbomb.gr: Ψυχολογικός πόλεμος –Δεν ξέρουμε τις διαθέσεις των Τούρκων

Άγρυπνοι φρουροί των συνόρων μας είναι οι πολίτες του Έβρου που συνδράμουν καθημερινά τις δυνάμεις του ελληνικού στρατού και της αστυνομίας που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, τόνισε ότι ο πόλεμος είναι ψυχολογικός και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τις προθέσεις των Τούρκων - Η δημοσιογράφος Νεφέλη Σκαρλίδου βρίσκεται στον Έβρο και μεταδίδει για το Newsbomb.gr όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Η συνεχιζόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα με μετανάστες να προσπαθούν να διαβούν τα σύνορα την ώρα που οι Τούρκοι προβαίνουν σε άνευ προηγουμένου προκλήσεις, προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Για την κατάσταση στα σύνορά μας μίλησε στο Newsbomb.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Παρόλα αυτά η κατάσταση είναι ρευστή και όπως αντιλαμβάνεστε δεν ξέρουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιες είναι οι διαθέσεις της τουρκικής πλευράς. Είδατε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε έκτροπα στον φράχτη και βλέπετε πόσο σημαντικό είναι ότι το 2012 ελήφθη η απόφαση να κατασκευαστεί αυτός ο φράχτης. Αν δεν υπήρχε, σήμερα χιλιάδες μετανάστες θα βρίσκονταν σε αυτή την περιοχή, στην ενδοχώρα και ενδεχομένως θα επιχειρούσαν να κατευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει υψηλό φρόνιμα στους κατοίκους, συγχρόνως με την έντονη παρουσία των μικτών περιπόλων στρατού και αστυνομίας που εποπτεύουν όλη τη ελληνοτουρκική μεθόριο».

Και πρόσθεσε: «Και το επόμενο διάστημα με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων θα είναι ακόμα καλύτερη η κατάσταση. Βέβαια η πρότασή μας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ήταν να προσληφθούν και οι επιλαχόντες. Πρέπει να υπάρχει ισχυρότερη φύλαξη των συνόρων και να υπάρξει και ένα μόνιμο σώμα συνοριοφυλακής που να γνωρίζει τις ιδιομορφίες της περιοχής. Αυτό θα προσδώσει καλύτερη φύλαξη στα σύνορά μας και θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις - με σύγχρονα μέσα - καλύτερης επιτήρησης των συνόρων μας σε επόμενη απειλή. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το έμψυχο δυναμικό. Για αυτό επιμένω στους συνοριοφύλακες. Ούτε τα 100 στελέχη της Frontex μπορουν να το εξασφαλίσουν αυτό. Η Frontex απλώς καταγράφει και παρατηρεί. Δεν κάνει αποτροπή ούτε συλλήψεις».

Επιπλέον ο κ. Πέτροβιτς μας έκανε γνωστό ότι: «Ένα σημαντικό στοιχείο ακόμα είναι οι 11 πυλώνες. Το επόμενο διάστημα θα γίνει ένας διαγωνισμός που θα τοποθετηθούν 11 πενηντάμετροι πυλώνες, καθ’ όλο το μήκος της ελληνοτουρικής μεθορίου. Αυτοί θα εποπτεύονται από ένα κέντρο επιχειρήσεων και θα διαθέτουν σύγχρονα μέσα επιτήρησης της μεθορίου. Και αυτό το μέτρο θα συμβάλει στην ακόμα καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Η ψυχολογία των κατοίκων έχει επηρεαστεί αφού μιλάμε για έναν ψυχολογικό πόλεμο. Βλέπετε ότι γίνεται μια προσπάθεια από την Τουρκική πλευρά στο να διαπεράσουν τον φράχτη. Δεν ξέρω αν το κάνουν μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Αυτό όμως που μας συγκίνησε περισσότερο ήταν η συμπαράσταση ολόκληρης της Ελλάδας».

Προκλήσεις σε στεριά και θάλασσα

Στο βίντεο, που καταγράφηκε στις 6/3 το βράδυ, φαίνεται ένα τουρκικό θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης, το οποίο επιχειρεί με σχοινί ή συρματόσκοινο που έχει προσδεθεί πάνω του, να τραβήξει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να τον γκρεμίσει.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικό παράδειγμα της γενικευμένης αποθράσυνσης των γειτόνων είναι το βίντεο που δείχνει παρενόχληση ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό.

Στο τελωνείο των Καστανεών, ανά διαστήματα οι συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά του φράχτη, αλλά και οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν τις ρίψεις χημικών και επιχειρούν τη δημιουργία φθορών στο φράχτη, χωρίς όμως να έχουν επιτύχει την τρωτότητα του, δεδομένης της άμεσης αντίδρασης των αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων της περιοχής οι οποίες αποτρέπουν παράλληλα τις απόπειρες των μεταναστών να μπουν σε ελληνικό έδαφος.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό. Υπό των ήχο σειρήνων εκτοξεύονται το βράδυ του Σαββάτου χημικά προς την ελληνική πλευρά των συνόρων.

Το δε εξοργιστικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν σοβαρό επεισόδιο είναι το βίντεο που απεικονίζει έναν Τούρκο αστυνομικό να εκτοξεύει σκοπίμως χημικά με όπλο προς τις ελληνικές δυνάμεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Τρόμος στη Βουλγαρία με δύο ασθενείς – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Κοροναϊός: Άνδρας ανάρρωσε από τον ιό αλλά πέθανε - Ανησυχία στους επιστήμονες

Σχετικές ειδήσεις