ΕΘΝΙΚΑ

ΣΕΑ Διακόπουλος: Πλήρης κάλυψη στον Α/ΓΕΕΘΑ για το «πρώτα θα τους κάψουμε»

ΣΕΑ Διακόπουλος: Πλήρης κάλυψη στον Α/ΓΕΕΘΑ για το «πρώτα θα τους κάψουμε»
INTIME NEWS

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι κάθε συζήτηση που θα καθορίσει ένα διάλογο προϋποθέτει ένα πλαίσιο και αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν πληροί κανένα πλαίσιο πραγματικού διαλόγου.

Όπως είπε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, συζήτηση που δεν δέχεται την ελληνική κυριαρχία, το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας, εν ολίγοις σε ένα περιβάλλον που δεν τα δέχεται όλα αυτά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

«Η Τουρκία πρέπει λοιπόν να αποδείξει κατά πόσο πραγματικά επιθυμεί ένα διάλογο ή κάνει δηλώσεις περί διαλόγου για να αποσείσει τυχόν ευθύνες σε ενδεχομένη κλιμάκωση στο μέλλον», σημείωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος επεσήμανε επίσης ότι οι δύο χώρες ιστορικά ακόμη και εμπόλεμοι είχαν διαύλους επικοινωνίας και μιλούσαν. «Οτιδήποτε ξεκαθαρίζει τι είναι πραγματικό πρόβλημα και τι παρεξήγηση ή ποια είναι τα θέματα που πρέπει να μπουν στο τραπέζι του διαλόγου και ποιες είναι οι ενδεχόμενες προοπτικές για εξομάλυνση και βελτίωση των σχέσεων, είναι κάτι που αξίζει να το ψάξουμε, κανείς δεν λέει διαφορετική άποψη επ ‘ αυτού» είπε και πρόσθεσε:

«Το θέμα είναι ότι τον διάλογο τον κάνεις για να βελτιώσεις τις σχέσεις σου, διάλογος με πίεση, με υπερπτήσεις, υπό απειλή εν μπορεί να γίνεται γατί δίνει λάθος πληροφορίες στην άλλη πλευρά. Ο διάλογος πρέπει να γίνει μεταξύ ίσων που θα σέβεται η κάθε πλευρά την άλλη. Το να θέτεις το πλαίσιο, το να οριοθετείς είναι προϋπόθεση για κάθε σχέση».

Σχετικά με τις διαδοχικές πρόσφατες δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και τη συνέντευξη του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος τόνισε ότι «με τις δηλώσεις τους στέλνουν μεικτά μηνύματα, φαίνεται να έρχονται με την έμμεση απειλή ότι "λέμε το πραγματοποιούμε". Σε αυτό η απάντηση είναι ότι "και εμείς ότι λέμε το πραγματοποιούμε" και έχουμε πει και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας». «Οι διερευνητικές επαφές σταμάτησαν με ευθύνη της Τουρκίας, έκτοτε είχαμε από τον υβριδικό πόλεμο στον Έβρο, μπαράζ παραβάσεων και παραβάσεων μέχρι υπερπτήσεις πάνω από νησιά, δεν είναι αυτό πλαίσιο διαλόγου» υπογράμμισε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και πρόσθεσε: «Στη τουρκική πλευρά υπάρχει η αντίληψη ότι είναι σε θέση ισχύος και άρα υπό αυτή τη λογική μπορούμε να ανοίξουμε μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία πρέπει να μας καλεί για διάλογο όχι από θέση ισχύος, αλλά αν είναι ειλικρινής ο διάλογος θα γίνει. Διάλογος με τους όρους της Τουρκίας δεν πρόκειται να γίνει».

Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο και τη προοπτική οριοθέτησης ΑΟΖ, δήλωσε ότι «υπάρχει δρόμος για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Διαπραγματεύσεις που γίνονται για δεκαπέντε χρόνια δεν επιλύονται με μια επίσκεψη κάποιων ωρών, έχουμε προχωρήσει έχουν μπει νέες προτάσεις στο τραπέζι, προχωρήσαμε τίποτα δεν έχει βαλτώσει, ούτε είναι σε αδιέξοδο. Προχωράμε και θα δούμε».

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται κατά διαστήματα ότι αντιδρούμε καθυστερημένα, ότι ενδεχομένως δεν έχουμε στρατηγική, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος είπε ότι «όσο θυμάμαι, πάντα υπάρχει κριτική για απουσία στρατηγικής». «Δεν συμφωνώ. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν και θέματα που δεν συζητούνται δημοσίως» πρόσθεσε. «Με την Τουρκία είμαστε δύο διαφορετικές χώρες. Η Ελλάδα είναι χώρα του διεθνούς δικαίου που κάνει πολιτική αρχών και η άλλη λειτουργεί έξω από κάθε ευρωπαϊκό κεκτημένο, με στρατεύματα σε διάφορες χώρες που χρησιμοποιεί την αμυντική ισχύ για να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα», υπογράμμισε.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επεσήμανε ότι «πρέπει να πούμε πως οκτώ μήνες μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο με τη Λιβύη δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί στον ΟΗΕ, μια διαδικασία μηχανική, τυπική. Αυτό το μνημόνιο το έχουν καταδικάσει σχεδόν όλες οι χώρες, είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει παρά τα όσα κατά καιρού έχει δηλώσει. Αντιθέτως όλο και περισσότερο μπαίνει στην ατζέντα το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας. Οποιαδήποτε νέα συμφωνία της Τουρκία με την ΕΕ θα περάσει μέσα και από αυτό το φίλτρο. Η ελληνική πολιτική μέχρι στιγμής παράγει αποτελέσματα αλλά κανείς δεν ξέρει εάν η άλλη πλευρά ανοίξει την πόρτα του τρελοκομείου. Όταν λέμε ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, σημαίνει ότι έχουμε σχεδιάσει και προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια».

Τέλος σχετικά με τη πρόσφατη δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος τόνισε ότι είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων του για την προάσπιση των εδαφών, της εθνικής κυριαρχίας. «Μπορεί να το έθεσε σε ένα πολύ έντονα, που απηχεί την στρατιωτική αντίληψη, αλλά είπε το αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχηματάρι: Σοκάρουν οι εικόνες από το τροχαίο - Έκλεισε η Αθηνών - Λαμίας