ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία απειλεί, ο Μητσοτάκης φέρνει την ΕΕ προ των ευθυνών της

Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία απειλεί, ο Μητσοτάκης φέρνει την ΕΕ προ των ευθυνών της
INTIME NEWS

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί ευθέως την Ελλάδα, η Αθήνα με συντονισμένες κινήσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο αλλά και με επιχειρησιακές ασκήσεις στέλνει το μήνυμα πως έχει όχι μόνο την θέληση αλλά και την ισχύ για να αποτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης, είχε τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας άνω της μισής ώρας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Συζητήθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Αντίστοιχα, λίγες ώρες πριν, ο Έλληνες πρωθυπουργός, είχε επίσης τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπου και συζήτησαν εκτός της Οικονομίας και το ζήτημα των Ευρωτουρκικών σχέσεων υπό το φως της ευρύτερης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγές της κυβέρνησης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, τονίζουν πως όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν πως η χώρα έχει την αμέριστη στήριξη των συμμάχων της. Προς επίρρωσιν, υπενθυμίζουν και την επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ στον Έβρο.

«Εκφράζει (σ.σ. η επίσκεψη) την έμπρακτη στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ σημειώνουν πως «στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό επαναβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων. Σημείωσε ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται παράλληλα με την εντυπωσιακή αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (24/06) στην θαλάσσια περιοχή από την Κρήτη μέχρι το Καστελλόριζο, της οποίας μέρος, υπενθυμίζεται πως περιλαμβάνεται στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση – Σάρατζ της Τρίπολης.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση:

Η συγκεκριμένη άσκηση, που διεξήχθη υπό το βλέμμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών ΓΕΝ, Στόλου και ΓΕΑ, θεωρείται υψίστης σημασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός που επιβεβαιώνει και το έντονο στοιχείο της διακλαδικότητας, αφού σχεδόν σε όλα τα επιχειρησιακά σενάρια έλαβε μέρος και η Πολεμική Αεροπορία. Το σημαντικότερο στοιχείο ωστόσο, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν άσκηση στα θαλάσσια οικόπεδα που έχει «σημαδέψει» το καθεστώς Ερντογάν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με αφορμή τη αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε νοτίως της Καρπάθου, στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαιώνουν την αποτρεπτική τους δυνατότητα. «Το λέμε και το κάνουμε πράξη. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διακλαδικών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων επιβεβαιώνει την ετοιμότητα και την αποτρεπτική δυνατότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας

Το πρωί της Πέμπτης, από την άλλη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα για «προσπάθειες δημιουργίας συμμαχιών του κακού εναντίον της Τουρκίας » ενώ ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε: «Σας λέμε "ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε". Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε».

Πρόκειται για μία προσπάθεια κλιμάκωσης των προκλήσεων από την Τουρκία η οποία χρησιμοποιεί ευθέως πολεμική ρητορική σε μία προσπάθεια να επιβάλλει την άποψή της πως μόνο η Τουρκία πρέπει να έχει λόγο για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ήδη από καιρό γράψει το Newsbomb.gr, το κάλεσμα για διάλογο δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάλεσμα σε ανατολίτικο παζάρι.

Μία διαπραγμάτευση δηλαδή εκτός των διεθνών οργάνων, η οποία θα περιλαμβάνει απειλές επί τη βάση όχι του Διεθνούς Δικαίου αλλά του δικαίου του ισχυρού. Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα θα έχει καταστρατηγίσει κάθε ισχύοντα κανονισμό της διεθνούς διπλωματίας σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να επιβάλλει τα συμφέροντά της ενάντια όχι μόνο στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στην ίδια τη λογική.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο Newsbomb.gr σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «οι διαφορές που έχουμε με την Τουρκία είναι γνωστές και μπορούμε, εφόσον η ίδια το επιθυμεί να τις λύσουμε στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Οτιδήποτε διαφορετικό δεν έχει καμία νομιμοποίηση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μαρκέλλα: Η ανατριχιαστική μαρτυρία της - Στο δωμάτιο υπήρχε ένας άνδρας με κοτσιδάκια