ΕΘΝΙΚΑ

Αγία Σοφία - «Βόμβα» από την Τουρκία: Ίσως ανοίξει για προσευχή πριν τις 15/07

Αγία Σοφία - «Βόμβα» από την Τουρκία: Ίσως ανοίξει για προσευχή πριν τις 15/07

Δήλωση–«βόμβα» έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, Νουμάν Κουτρουμούς για την Αγιά Σοφιά και την απόφαση από το ΣτΕ της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση ο αντιπρόεδρος του AKP είπε: «Αν με ρωτούσατε θα την άνοιγα σήμερα. Ελπίζουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει νωρίτερα και πριν τις 15/7. Περιμένουμε να ανοίξει για προσευχή. Ελπίζουμε σε θετική απόφαση του ΣτΕ».

Νέα ηχηρή παρέμβαση από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Σε ηχηρή παρέμβαση για το μείζον ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς προχώρησε σήμερα, Τετάρτη, και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

Στη δήλωσή του ο κ. Θεόφιλος εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αλλαγής του σημερινού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και υπενθυμίζει την ιστορική σημασία της, ως κέντρο λατρείας των Χριστιανών που από τον 6ο αιώνα συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία του Βυζαντίου.

«Με μεγάλη σοβαρότητα εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις πρόσφατες εκκλήσεις των μελών της τουρκικής κυβέρνησης για αλλαγή της τρέχουσας κατάστασης της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί» αναφέρει στη δήλωσή του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, επισημαίνοντας ότι είναι αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού που αναδεικνύει την ανεκτικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

«Είναι προς τιμήν της Τουρκίας ότι για σχεδόν 100 χρόνια διοικεί την Αγία Σοφία ως μουσείο ώστε άνθρωποι από όλο τον κόσμο να μπορούν να απολαύσουν το πνευματικό, αρχιτεκτονικό και ιστορικό μεγαλείο της», αναφέρει, επισημαίνοντας την ανάγκη να διατηρηθεί ο μουσειακός της χαρακτήρας.

Οπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Ἡμεῖς ὡς ἐμπεπιστευμένοι κληρονομίαν ἐπί δύο χιλιάδας ἔτη ἀδιακόπτως εἰς Ἱερουσαλήμ καί τήν Ἁγίαν Γῆν, εἰς τήν ὁποίαν αἱ τρεῖς Μονοθεϊστικαί θρησκεῖαι ἀνάγουν τήν ἀρχήν αὐτῶν εἰς τόν Πατριάρχην Ἀβραάμ καί ἔχουν ἴσας ἀξιώσεις, ἐπιμαρτυροῦμεν τό γεγονός ὅτι ἡ προσβασιμότης προάγει τήν εἰρήνην καί τόν ἀμοιβαῖον σεβασμόν, ἐν ᾧ ἡ ἀποκλειστικότης προάγει τήν ἔριδα καί τήν πικρίαν.

Προσευχόμεθα διά τό ὄφελος ὅλων τῶν ἀνθρώπων καλῆς θελήσεως καί διά τήν Τουρκίαν ὡς ἔθνος μέ τήν δυνατότητα νά ἐπηρεάσῃ ὁλόκληρον τήν περιφέρειαν ἡμῶν πρός τήν ὁδόν τῆς αὐξήσεως καί τῆς ἀμοιβαίας συνυπάρξεως διά τοῦ σεβασμοῦ καί τῆς διατηρήσεως τοῦ ἐπικρατοῦντος καθεστῶτος τῆς Ἁγίας Σοφίας».

Τουρκικά ΜΜΕ: «Προκλητικός και θρασύς» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας, αντιδρώντας στην τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σχετικά με την υπό συζήτηση μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Προκλητικό και θρασύ» χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο μετά τη δήλωσή του για την Αγία Σοφία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή (05/07), ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μιλώντας στο mesogeios tv είχε δηλώσει: «Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν». Ο Αρχιεπίσκοπος είχε προχωρήσει στην εκτίμηση ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ενδεικτικά, τα πρωτοσέλιδα που στρέφονται εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου:

Χουριέτ

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος ξεπέρασε τα όρια» η εφημερίδα «Χουριέτ» σήμερα δίνει συνέχεια στις έντονες επικρίσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις Ιερώνυμου για την Αγία Σοφία.

Σοζτζού (αντιπολιτευτική εφημερίδα)

Έκτακτο: Δήλωση για την Αγία Σοφία από τον Αρχιεπίσκοπο στην Ελλάδα που θα προκαλέσει κρίση!

Star (φιλοκυβερνητικό κανάλι)

Δήλωση που ξεπερνά τα όρια από τον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο σχετικά με την Αγία Σοφία: Η Τουρκία δεν τολμάει

Χαμπέρ7 (ιστοσελίδα)

Θρασεία δήλωση από τον ηγέτη της ορθοδοξίας στην Ελλάδα: Δεν θα τολμήσουν

ΣαμπίτΧαμπέρ (ιστοσελίδα)

Βαριά πρόκληση από τον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο προς τους Τούρκους
https://www.sabithaber.com/yunan-baspiskopostan-turklere-agir-tahrik-35326/

Μιλάτ (εθνικιστική εφημερίδα)

Προκλητικές κουβέντες! Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν

Μιλί Γκαζετέ (εθνικιστική εφημερίδα)

Δήλωση-σκάνδαλο από τον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Μενεγάκη: Αντέχεις να δεις το ποσό; Αυτό είναι το τελευταίο συμβόλαιό της!