ΕΘΝΙΚΑ

Αγία Σοφία: Παραλήρημα Τσαβούσογλου - Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει

Αγία Σοφία: Παραλήρημα Τσαβούσογλου - Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει
ap

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα, στον απόηχο των διεθνών αντιδράσεων που έχουν προκληθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ότι θα ενημερώσει την UNESCO για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν σχετικά με το θέμα αυτό ενόψει και της πρώτης προσευχής που έχει προαναγγελθεί για τις 24 Ιουλίου.

«Μας εξέπληξαν κάποιες από τις τοποθετήσεις της UNESCO. Θα την ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε», είπε ο Τσαβούσογλου στο κανάλι TRT.

Την Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ήταν παράνομη και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην Ελλάδα λέγοντας πως «δεν έχει δικαίωμα να μιλάει» καθώς «είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων στη δυτική Θράκη. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορονοϊού».

Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τόνισε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη (09/07).

«H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», τόνισε η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.

«Προτρέπουμε τις τουρκικές Αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.

Η Αγία Σοφία είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα: Εκτέλεσαν διάσημο τραγουδιστή μέσα στο αμάξι του