ΕΘΝΙΚΑ

Αγιά Σοφιά: Απόψε στις 20:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, όλη η Ελλάδα ψέλνει τον Ακάθιστο Ύμνο

Αγιά Σοφιά: Απόψε στις 20:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, όλη η Ελλάδα ψέλνει τον Ακάθιστο Ύμνο

Απόψε το βράδυ στις 8:00 σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης αλλά και Εθνικής Υπερηφάνειας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος θα τελέσει την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Διεθνή Κοινότητα για την βαρβαρότητα που συντελείται κατά της Ορθοδοξίας από τους Τούρκους στην Αγία Σοφία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών.

Όλοι οι Έλληνες οφείλουν να δώσουν το παρών στην Μητρόπολη Αθηνών.

Ακούστε εδώ τον Ακάθιστο Ύμνο

Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση. Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, γνωστός ως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).

Ο Ακάθιστος ύμνος θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

Άρχισε η φιέστα της ντροπής στην Αγιά Σοφιά

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα τουρκικά Μέσα, οι αλλαγές που έχουν γίνει στο σύμβολο της Χριστιανοσύνης είναι... ριζικές.

Σε φωτογραφίες που ανήρτησε στο Twitter Τούρκος δημοσιογράφος φαίνεται πως τοποθέτησαν οι τουρκικές Αρχές τριγωνικά υφάσματα στο θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, όπου βρίσκεται η γνωστή εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας.

Διαβάστε επίσης:

Αγία Σοφία – LIVE: Τζαμί μετά από 86 χρόνια – Φιέστα της ντροπής από τον Ερντογάν

Τι τρέμουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο: Όταν ο «Άι Νικόλας» έκοψε τα καλώδια του Barbaros

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αγία Σοφία: Ημέρα πένθους σήμερα - Η προκλητική φιέστα του Ερντογάν

Αιγαίο ώρα μηδέν: Οι Τούρκοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους γύρω από το Καστελόριζο