ΕΘΝΙΚΑ

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν την ανοίγει όλο το 24ωρο - Παγκόσμιος σάλος για την μετατροπή σε τζαμί

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν την ανοίγει όλο το 24ωρο - Παγκόσμιος σάλος για την μετατροπή σε τζαμί
ASSOCIATED PRESS

Εντολή η Αγία Σοφίανα μένει ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο, έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την βέβηλη εκδήλωση και τη μετατροπή της σε τζαμί την Παρασκευή.

Την εντολή Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά αποκάλυψε με ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια.

«Ο πρόεδρός μας έδωσε εντολή να είναι ανοιχτή η Αγιά Σοφιά 24 ώρες το 24ωρο για προσευχή, αρχής γενομένης από σήμερα. Το τζαμί Αγία Σοφιά θα είναι πάντα ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον πρόεδρό μας» έγραψε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης.

Φυσικά, συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από την Αγιά Σοφιά.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν σε όλο τον κόσμο οι αντιδράσεις για το χθεσινό σόου του Ερντογάν. Οι εικόνες από την Κωνσταντινούπολη που έκαναν τον γύρο του κόσμου δείχνουν πως η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και από το να είναι ένα κοσμικό κράτος και ακολουθεί τον δρόμο των θρησκευτικών καθεστώτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανήλθε με νέα δήλωση για την Αγιά Σοφιά στην ιστοσελίδα Hellas Journal και ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου.

Αντίστοιχα, η Γερμανία αντιδρά ξανά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στέλνοντας νέα προειδοποίηση στην Τουρκία και φανερώντας την αντίθεσή της στην πολιτική των παραβίασεων και προκλήσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί», η νέα δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα Hellas Journal.

«Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της - τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο - να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», προσέθεσε.

Η Γερμανία

«Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να επιλυθούν και τα ζητήματα με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών. Είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, καθώς η σημασία του μοναδικού αυτού κτηρίου, με το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία», επισημαίνει ο κ. Μάας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, Σάββατο, στις εφημερίδες «Rheinische Post» και «General-Anzeiger» και επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι είναι απαραίτητος ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

«Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθάει ιδιαίτερα σ' αυτό. Ήδη και χωρίς αυτή την επιπρόσθετη διένεξη, ένας εμπροσθοβαρής διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας εμποδίζεται», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάας δηλώνει ακόμη ότι πρέπει να επιλυθούν και άλλα σημεία διένεξης, όπως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης, ενώ, σε ό,τι αφορά το μελλοντικό στάτους της Αγίας Σοφίας, σημειώνει ότι η UNESCO θα αποφασίσει ποια επίδραση θα έχουν τα μέτρα της Τουρκίας στο καθεστώς της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Αλλά εύχομαι τα πράγματα να εξελιχθούν το προσεχές διάστημα κατά τρόπο ώστε να μην απειληθεί ακόμη και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας», λέει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

ΕΕ για Αγία Σοφία: Η κίνηση Ερντογάν προωθεί νέο διχασμό

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος «δημιουργεί αναμφισβήτητα δυσπιστία, προωθεί νέο διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υπονομεύει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλογο και συνεργασία», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της ΕΕ.

Παράλληλα, θύμισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη 13η Ιουλίου «υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους».

Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής καλείται «να διερευνήσει νέα μονοπάτια τα οποία θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς και να προετοιμάσει «περαιτέρω μέτρα που μπορούν να ληφθούν», προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

Tο μεγάλο ρίσκο του Ερντογάν και η ετοιμότητα της Ελλάδας
Επεσήμανε ακόμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία συμφώνησαν ότι «υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης», καθώς και να «συνεργαστούν για την εκεχειρία στη Λιβύη στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».

Κατέληξε λέγοντας ότι «ο κ. Μπορέλ θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο, στην ατζέντα του οποίου είναι και η Τουρκία».

Αναχρονιστικό σόου από τον Ερντογάν

Με απόλυτη κακογουστιά και φορώντας μάσκα, όπως έχει ζητηθεί από όλους τους προσκυνητές, ο Ερντογάν έφτασε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αγία Σοφία συνοδευόμενος από όλη του την οικογένεια.

Ο Ερντογάν διαπνεόμενος από βαθειά στοιχεία αυταρχισμού βρήκε την θέση του στην πρώτη σειρά στα πετρόλ χαλιά και γονάτισε όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής πάνω στο ειδικό χαλί που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται.

Φυσικά, την όλη διαδικασία μετέδιδαν σε ζωντανή σύνδεση το CNN Turk και άλλα κανάλια, με καλεσμένους που μιλούσαν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ύστερα από 86 χρόνια.

Μάλιστα, ο Ερντογάν, αφού φόρεσε το καπέλο προσευχής, έψαλε και ο ίδιος για λίγα λεπτά.

Δείτε το βίντεο:

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσευχή στη Αγιά Σοφία δήλωσε πως «η Αγιά Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί. Επέστρεψε στην πραγματική της μορφή όμως θα παραμείνει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής επιστροφής θα συνεχιστεί όπως πρέπει και ευχαριστώ τον Θεό, πως εμείς ως μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μπαχτσελί, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την τωρινή λειτουργία του μνημείου».

Αμέσως μετά ο Ερντογαν επισκέφθηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή.

Στην πρώτη μεγάλη προσευχή, παρών είναι εκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του, ήταν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ξένοι ηγέτες, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Δείτε εικόνες έξω από την Αγία Σοφία στη gallery που ακολουθεί:

Την ίδια ώρα με μπλούζες που έχουν τυπωμένες τις μορφές του Ταγίπ Ερντογάν και του Μωάμεθ του Πορθητή μαζί με το προκλητικό μήνυμα «σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγιά Σοφιάς» εκατοντάδες Τούρκοι έχουν συρρεύσει από τη νύχτα έξω από τη Μεγάλη Εκκλησία.

Συνθήματα κατά της Ελλάδας φώναζαν έξω από την Αγιά Σοφιά

Πριν από την προσευχή στην Αγιά Σοφιά, ένα πλήθος πιστών που συγκεντρώθηκε έξω από τον ναό φώναζε συνθήματα κατά της Ελλάδας, κάνοντας το σήμα των «Γκρίζων Λύκων».

Δείτε βίντεο:

Δείτε βίντεο:

To βίντεο του Ερντογάν για την Αγία Σοφία: «Ήσουν πάντα δική μας»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις: Αεροπλανοφόρο και 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταφθάνουν στη Μεσόγειο