ΕΘΝΙΚΑ

Πυραυλάκατος «Καραθανάσης»: Το νέο όπλο του Στόλου – Μήνυμα επαγρύπνησης από Παναγιωτόπουλο

Πυραυλάκατος «Καραθανάσης»: Το νέο όπλο του Στόλου – Μήνυμα επαγρύπνησης από Παναγιωτόπουλο

Το Πολεμικό μας Ναυτικό ενισχύεται με μια υπερσύγχρονη μονάδα κρούσης – Φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων Χρίστοδουλου Καραθανάση

Παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου και των Αρχηγών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Αμφιάλης η τελετή ονοματοδοσίας του ταχέος περιπολικού κατευθυνομένων βλημάτων «Υποπλοίαρχος Καραθανάσης».

Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα κρούσης εντάσσεται στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, επεκτείνοντας τις δυνατότητες του Στόλου σε προβολή ισχύος, με ιδιαίτερα μεγάλες ικανότητες.

Πρόκειται για μία πολύτιμη προσθήκη στον Στόλο, που έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες.

Το κύριο σκάφος είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και η υπερδομή είναι από αλουμίνιο. Είναι εξοπλισμένη με προηγμένα βλήματα κατά στόχων επιφανείας ΜΜ40 Exocet Block 3 που χρησιμοποιούν ενεργό ραντάρ για τον εγκλωβισμό του στόχου, ενώ η εμβέλειά τους φθάνει τα 180 χιλιόμετρα. Η ταχύτητα που αναπτύσσει, σχεδόν 35 κόμβους, και το μικρό εκτόπισμα την καθιστούν ως πλοίο ύψιστης επιχειρησιακής αξίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ:

Η πυραυλάκατος (ΤΠΚ) Ρ-78 «Καραθανάσης» είναι η έκτη πυραυλάκατος τύπου «Ρουσσέν» που εντάσσεται στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού. Φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, Χριστόδουλου Καραθανάση, χειριστή του μοιραίου ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό «έπεσαν» κατά την εκτέλεση του καθήκοντος το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996, υπερασπιζόμενοι τις βραχονησίδες Ίμια.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΛΟΥ ΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ:

Ανάδοχος του πλοίου ήταν ο γιος του ήρωα των Ιμίων, Γιάννης Καραθανάσης. «Σε ονομάζω πυραυλάκατο "Υπολοίαρχος Καραθανάσης"» φώναξε συγκινημένος ο νεαρός σπάζοντας την καθιερωμένη σαμπάνια επάνω στο νέο πλοίο. Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Καραθανάσης δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον πατέρα του.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ:

Η 7η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού θα φέρει το όνομα του επίσης ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της ναυπήγησης.

Παναγιωτόπουλος: Κανένας εφησυχασμός

«Οι πεσόντες ήρωες των Ιμίων υπενθυμίζουν συνεχώς σε εμάς ότι, όπως και τότε, η απειλή παραμένει υπαρκτή. Όσο οι γείτονές μας επιμένουν να επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να επαγρυπνούμε» είπε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρούν αποτελεσματικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, η οποία είναι μία και αδιαίρετη.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι «αν κάποιοι νομίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες σε περιορισμένο χώρο δράσης και ότι θα καμφθούν ή θα κουραστούν ή θα λυγίσουν στη διαρκή προσπάθεια να κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια, πολύ απλά κάνουν λάθος υπολογισμούς. Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν ένα μήνυμα σε εχθρούς και συμμάχους: η Ελλάδα αν και φιλειρηνική χώρα με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να εφαρμόσει την ισχύ της επί του πεδίου για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε.

Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις προσπάθειες ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να είναι σε θέση να ναυπηγήσουν και άλλα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό, συμβάλλοντας στην αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Επίσης, αναφέρθηκε στις διαρκείς προσπάθειες για αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η προσπάθεια για πρόσκληση νέου τύπου τορπιλών, η επεξεργασία προτάσεων για την πρόσκτηση νέων σκαφών κλπ. «Το απαιτούν οι καιροί, το απαιτούν οι συγκυρίες», ανέφερε.

Τέλος, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την άμεση ανάπτυξη του στόλου στο νότιο Αιγαίο.

Φλώρος: Τείχος ναυτικής ισχύος

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρατήρησε ότι σε μία κρίσιμη περίοδο το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται με μία υπερσύγχρονη μονάδα κρούσεως.

Όπως είπε, η ονομασία της «Υποπλοίαρχος Καραθανάσης» στέλνει μήνυμα μνήμης, διότι είναι συνυφασμένο με τον ήρωα που θυσιάστηκε για την πατρίδα και μήνυμα ισχύος, γιατί ταυτίζεται με μία μονάδα κρούσης ταγμένη στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας.

Με τη σειρά του, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την αποφασιστική διάταξη του στόλου κατά την πρόσφατη κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο.

Απευθυνόμενος προς το πλήρωμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προέτρεψε να εκτελέσουν το καθήκον τους με αυταπάρνηση, υψώνοντας τείχος ναυτικής ισχύος έναντι οιουδήποτε επιβουλέα.

Πετράκης: Θα ανταποκριθούμε οπουδήποτε απαιτηθεί

Με την ευκαιρία της τελετής ονοματοδοσίας και ένταξης στον στόλο της πυραυλάκατου «Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης», ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, εξέφρασε την υπερηφάνεια της τάξης του 1985, όπου ανήκε ο υποπλοίαρχος Καραθανάσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης του προγράμματος ναυπήγησης των πυραυλάκατων με εποικοδομητική συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων και στη διαρκή προσπάθεια για διατήρηση και επαύξηση της θαλάσσιας ισχύος.

Ο αρχηγός ΓΕΝ διαβεβαίωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στην αποστολή του οπουδήποτε απαιτηθεί και για όσο χρόνο χρειασθεί.

Ο παριστάμενος Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του επίσης ήρωα των Ιμίων, στη δήλωσή του σχολίασε ότι οι φιγούρες των Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού βρίσκονται στο Αιγαίο περνώντας στις νέες γενιές την πίστη προς την πατρίδα μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο σχολίασε ότι ήταν μία δύσκολη κατάσταση, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι καθ' όλα έτοιμες να αντιμετωπίσουν οιονδήποτε επιβουλέα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γ.γ. του υπουργείου Αντώνης Οικονόμου, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, κ.α επίσημοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί: Προσοχή! Μην κάνετε αυτό το λάθος όταν φύγετε για διακοπές