ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΛΕΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ

ΕΘΝΙΚΑ

Αιγαίο ώρα μηδέν: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ένοπλες Δυνάμεις - Θέμα ωρών η κίνηση του Oruc Reis

Αιγαίο ώρα μηδέν: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ένοπλες Δυνάμεις - Θέμα ωρών η κίνηση του Oruc Reis

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει από τις 17:30 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας (10/08) το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, δημιουργώντας εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

«Μπαρούτι μυρίζει» στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, με το θερμόμετρο ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι στα ύψη και τη μία να περιμένει το λάθος της άλλης για να πάρει τον έλεγχο των κινήσεων.

Στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως κρίσιμη την κατάσταση, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις κινήσεις της Άγκυρας τις επόμενες ώρες αλλά και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που παρακολουθούν κάθε στιγμή τις κινήσεις του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών σκαφών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, με την ηγεσία να κατευθύνει μεθοδικά, με ψυχραιμία, υπομονή και αποφασιστικότητα τα ελληνικά πλοία που έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το τουρκικό ερευνητικό, τις τουρκικές φρεγάτες και τις κορβέτες.

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο, περιμένοντας εντολές από την στρατιωτική και φυσικά την πολιτική ηγεσία, ώστε να θέσουν σε εφαρμογή επιπλέον στάδια των αποτρεπτικών σχεδίων τους, τα οποία δεν θα αρκεστούν μόνο σε εκκλήσεις μέσω ασυρμάτου.

Το Oruc Reis ναι μεν έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας, μιας και τα ηχοβολιστικά καλώδια που φέρει δεν μπορούν να δουλέψουν ερευνητικά λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων και των παρεμβολών που προκαλούν οι μηχανές τους.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης και σε άλλες περιοχές

«Κινούμαστε βήμα – βήμα. Παρακολουθούμε κάθε ενέργεια της Τουρκίας, αξιολογούμε τις καταστάσεις και διαμορφώνουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Η υπόθεση έχει δρόμο ακόμα, απαιτείται υπομονή, ψυχραιμία και νηφαλιότητα», τονίζουν στρατιωτικές πηγές που έχουν απόλυτη γνώση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο κάθε λεπτό.

Όπως επισημαίνουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ρίξει το βάρος τους μόνο στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αλλά σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους και στον Έβρο, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο αφενός το... σίριαλ με το Oruc Reis να τραβήξει ακόμα πολλές ημέρες και να έχει πολλά επεισόδια και αφετέρου οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να μεταφέρουν την ένταση και σε άλλες περιοχές.

Για παράδειγμα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να αρχίσουν μαζικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στην περιοχή του κεντρικού ή του βόρειου Αιγαίου, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις και νέες εστίες έντασης.

Επίσης, ποιος θα απέκλειε μια νέα απόπειρα εισβολής στον Έβρο η οποία θα ανάγκαζε την Ελλάδα να στρέψει το ενδιαφέρον της και εκεί;

Για το λόγο αυτό, όλες οι Μονάδες - «κλειδιά» έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό βγάζει συνεχώς πλοία στο Αιγαίο που συνδράμουν με κάθε τρόπο στην επιχείρηση αποτροπής του Oruc Reis.

Εκτός από τις μονάδες επιφανείας επιχειρούν και πολλά ελληνικά υποβρύχια στην θαλάσσια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, τα οποία αποτελούν και τον μεγάλο φόβο των Τούρκων, μιας και είναι αδύνατον να εντοπιστούν.

Οι «αόρατοι κυνηγοί» είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βυθίσουν οποιοδήποτε εχθρικό σκάφος, όντας εξοπλισμένα με τορπίλες που δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Η ανησυχία των Τούρκων για τα ελληνικά υποβρύχια επιβεβαιώνεται και από τις συνεχείς παραβιάσεις του τουρκικού αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 το οποίο έψαχνε συνεχώς τη Δευτέρα να εντοπίσει τα stealth ελληνικά υποβρύχια.

Για την Ελλάδα, «κόκκινη γραμμή» θεωρείται η πόντιση καλωδίων. Αν το Oruc Reis ρίξει τα καλώδια στο βυθό και ξεκινήσει έρευνες τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι.

Τι εννοούμε; Ότι η Αθήνα ενδέχεται να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση κατά του Oruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων.

Ως πρώτη ενέργεια, υπάρχει στο τραπέζι και το να σπεύσει ελληνικό πολεμικό σκάφος και να κόψει τα καλώδια του τουρκικού ερευνητικού, όπως ακριβώς είχε κάνει το 2018 η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» όταν το ερευνητικό Barabaros επιχείρησε να ποντίσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το θέμα είναι βεβαίως και πώς θα δράσουν τα συνοδευτικά πλοία των Τούρκων. Αυτή τη στιγμή ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες έχουν μεταξύ τους οπτική επαφή και παρακολουθεί η μία της κινήσεις της άλλης. Αν τελικά το Oruc Reis ρίξει καλώδια τις επόμενες ώρες, τότε είναι πολύ πιθανό να... μυρίσει μπαρούτι σε όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο, τουλάχιστον. Τότε, τα μελλούμενα κανείς δεν θα μπορεί να τα προβλέψει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πού είναι οι «σύμμαχοί» μας; Άφαντοι όλοι! Είμαστε μόνοι μας απέναντι στην Τουρκία