ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνογαλλική ασπίδα: Αυτός είναι ο χάρτης από την κοινή άσκηση στην Ανατ. Μεσόγειο

Ελληνογαλλική ασπίδα: Αυτός είναι ο χάρτης από την κοινή άσκηση στην Ανατ. Μεσόγειο
Καθημερινή

Ηχηρό μήνυμα στον «σουλτάνο» έστειλαν Ελλάδα και Γαλλία την Πέμπτη (13/08), οι οποίες πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στην Αν. Μεσόγειο. Η άσκηση έρχεται λίγες ώρες μετά την επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διήρκησε αρκετή ώρα.

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, όπως φαίνεται και στον χάρτη.

Δείτε τις εικόνες από την εντυπωσιακή άσκηση:

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πέντε νεκροί μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα - Στα 221 πλέον τα θύματα