ΕΘΝΙΚΑ

Ανθυποβρυχιακός πόλεμος στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι εισβολείς και ο… εφιάλτης τους!

Ανθυποβρυχιακός πόλεμος στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι εισβολείς και ο… εφιάλτης τους!

Πώς τα ελληνικά αεροσκάφη Ρ-3Β Orion και τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν τρόμο για τους Τούρκους – Ακόμα και… λουφαγμένα εντοπίζονται από τους Έλληνες που ξέρουν κάθε σημείο του Αρχιπελάγους.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας αποτελούν αναμφισβήτητα τα ελληνικά υποβρύχια, τα οποία σε συνδυασμό με την άριστη γνώση του βυθού του Αιγαίου από τα πληρώματα, αποτελούν ένα πολύτιμο όπλο στον «αόρατο πόλεμο» του Αρχιπελάγους.

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, επιδιδόμενo σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εντυπώσεων, στο βυθό του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε εξέλιξη μια «αθόρυβη» μάχη.
Πρόκειται για τη μάχη των υποβρυχίων. Ο ακήρυχτος «υποβρύχιος πόλεμος» έχει ξεκινήσει εδώ και δύο δεκαετίες, με τα πληρώματα των δύο χωρών να έρχονται αντιμέτωπα ακόμα και όταν η κατάσταση με την Τουρκία είναι φαινομενικά ήρεμη.

Μονάδες επιφανείας, ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ακόμα και μη επανδρωμένα UAV, ρίχνονται στη μάχη προκειμένου να βρεθούν τα υποβρύχια του αντιπάλου.

Εδώ και εβδομάδες οι Τούρκοι προσπαθούν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει τίποτα. Απόδειξη, το γεγονός ότι καθημερινά σαρώνουν το Αιγαίο, παραβιάζοντας συνεχώς το FIR Αθηνών, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, που αναζητούν παντού τα κλάσης 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, το ΩΚΕΑΝΟΣ και το ΜΑΤΡΩΖΟΣ.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ:

Το Πολεμικό Ναυτικό, αθόρυβα, με απόλυτο επαγγελματισμό και αξιοθαύμαστη ναυτοσύνη έχει καταφέρει όχι απλά να κυριαρχήσει στο Αιγαίο αυτές τις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε, αλλά και να προκαλέσει νευρικό κλονισμό στους γείτονες. Αφενός γιατί κρατά «αόρατα» τα δικά του υποβρύχια και αφετέρου γιατί τα δικά του ελικόπτερα και αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου έχουν μετατραπεί σε εφιάλτες για τα τουρκικά υποβρύχια.

Τα ελληνικά αεροσκάφη Ρ-3Β Orion σαρώνουν καθημερινά κάθε σημείο του Αρχιπελάγους προκειμένου να… ξετρυπώσουν υποβρύχιους Τούρκους εισβολείς.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και τώρα, που υποτίθεται πως η κατάσταση με τους Τούρκους οδεύει προς αποκλιμάκωση, τα ελληνικά αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου σκανάρουν απ’ άκρη σ’ άκρη το Αιγαίο.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης, με ένα ελληνικό P-3B Orion να περνά πάνω από λουόμενους στις Σπέτσες:

Την περασμένη εβδομάδα, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη σε συνεργασία με τα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισαν τουρκικό υποβρύχιο το οποίο είχε… λουφάξει κοντά στην Εύβοια.

Οι ηχοσημαντήρες του P-3B Orion πρώτοι εντόπισαν το στίγμα του λουφαγμένου τουρκικού υποβρυχίου. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια πολύ συντονισμένη επιχείρηση ανθυποβρυχιακού πολέμου και τη σκυτάλη πήραν, τα sonar των S-70 και των Augusta Bell 212 των φρεγατών.

Η ψηφιακή ανάλυση ήχου έγινε και στο ελληνικό «Πεντάγωνο» γνωρίζουν καλά ποιο τουρκικό υποβρύχιο 209 είναι αυτό που προσπαθούσε να κρυφτεί στο Αιγαίο.

Ο κυβερνήτης του 209 όλες αυτές τις ημέρες έχει ζήσει τον απόλυτο εφιάλτη διότι αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα ότι είναι «σημαδεμένος» και το πλέον εύκολο θήραμα τόσο των ελληνικών υποβρυχίων και φρεγατών όσο και των ελικοπτέρων και αεροσκαφών ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Τι είναι τα αεροσκάφη P-3B Orion

Το Ρ-3Β Orion είναι τετρακινητήριο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας μεγάλης εμβέλειας.

Αποστολή του είναι ο εντοπισμός πλοίων, υποβρυχίων και ναρκών. Είναι Αμερικανικής κατασκευής και παρόλο που η παραγωγή του ξεκίνησε στη δεκαετία του 60 εξακολουθεί να είναι το πιο αξιόπιστο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Τα Ελληνικά Ρ-3 παρελήφθησαν μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, 6 αεροσκάφη το διάστημα 1996-1997 και αντικατέστησαν τα HU-16B Albatross. Φέρουν παραλλαγή χρώματος γκρι.

Επανδρώνονται από μεικτά πληρώματα ΠΝ – ΠΑ και συντηρούνται από την 353 ΜΝΑΣ.

Οι δυνατότητές τους στο ίδιο εύρος αποστολών (ανθυποβρυχιακός πόλεμος, θαλάσσια έρευνα – επιτήρηση, υποστήριξη ναυτικών δυνάμεων) ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες των Albatros που αντικατέστησαν.

Στον εξοπλισμό τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τακτικό – ναυτιλιακό σύστημα AN/ ASN-124, συσκευές ακουστικού επεξεργαστή, ESM και ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας.

Ο οπλισμός που μπορεί να μεταφερθεί προσεγγίζει τους 10 τόννους, με συνηθισμένα οπλικά φορτία την ανθυποβρυχιακή τορπίλη Mk 46 Mod.5 και τη νάρκη Mk 55. Αν και ο συνδυασμός εξοπλισμού / όπλων των Ρ-3Β θεωρείται ικανοποιητικός για τις ελληνικές απαιτήσεις, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισής του, αντλώντας από την εμπειρία του USN, που εδώ και τρεις δεκαετίες εφαρμόζει συνεχή προγράμματα εκσυγχρονισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στην Ελλάδα - 242 τα θύματα της πανδημίας