ΕΘΝΙΚΑ

Επικοινωνία Ερντογάν με Στόλντενμπεργκ - Θέλει... διάλογο ο «σουλτάνος»

Επικοινωνία Ερντογάν με Στόλντενμπεργκ - Θέλει... διάλογο ο «σουλτάνος»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο, η οποία είναι έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν αποκλιμακώσει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, ο Ερντογάν κατά την επικοινωνία τους ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ πως είναι υπέρ του διαλόγου και της λύσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι όλοι κερδισμένοι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να κάνει λόγο για χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Παράλληλα, ανέφερε στον κ. Στόλτενμπεργκ πως το ΝΑΤΟ μπορεί, όλη αυτή την περίοδο, να αναλάβει τις ευθύνες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ.

Την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, «με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες».

«Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης , σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», προσέθεσε ο Ακσόι.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας συνέχισε με επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που, όπως είπε, «δεν έχει το δικαίωμα να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας».

«Καλούμε την Ε.Ε και τις χώρες μέλη της, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης της ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο και τα δεδικασμένες αποφάσεις», κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: «Μοντέλο Πάρου» σε Μυτιλήνη και Ζάκυνθο - Ποια μέτρα παρατείνονται