ΕΘΝΙΚΑ

LIVE: Η συνέντευξη Τύπου και οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη συμφωνία με τον Μακρόν

LIVE: Η συνέντευξη Τύπου και οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη συμφωνία με τον Μακρόν

Απόλυτη σύμπνοια στις θέσεις των Αθήνας και Παρισιού – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας

O Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, κατά την έναρξη των δηλώσεών του μετά τη συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7, έκανε λόγο για μια πολύπλευρη κρίση στην περιοχή της Μεσογείου.

«Πρόκειται για μια κρίση υγειονομικού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για ορισμένες χώρες που θέλουν ν αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

«Υπάρχει κρίση ασφαλείας στη Μεσόγειο και γι’ αυτό ευθύνεται η ηγεμονική θέληση ορισμένων χωρών που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν. Οι εντάσεις αυξάνουν. Μιλάμε για ένα θέατρο συγκρούσεων και ηγεμονικών αντιπαραθέσεων», σημείωσε ο κ. Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, μετά τις φωτιές στη Μόρια.

«Η Γαλλία θα είναι συνεπής στο ραντεβού της αλληλεγγύης μετά τα όσα έγιναν», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα προτείνουν να αναλάβουν τους ασυνόδευτους ανήλικους».

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την έναρξη των δηλώσεων του επεσήμανε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές μου για το μεταναστευτικό για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα της Μυτιλήνης.

«Θέλω να ευχαριστήσω για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα. Η πρώτη μας μέριμνα ήταν τα ασυνόδευτα παιδιά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα πραγματικότητα. Η Ευρώπη οφείλει να περάσει από τα λόγια συμπαράστασης σε πράξεις. Να πετύχουμε εκεί που στο παρελθόν αποτύχαμε».

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Η Τουρκία απομακρύνεται απροκάλυπτα από τον διάλογο. Τα συμπεράσματα της Συνόδου δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Εάν επιθυμεί τον διάλογο, πρέπει να το δείξει στην πράξη. «Τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων».

«Η Τουρκία να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική. Υπάρχει πάντα η λύση της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου», τόνισε.

«Ως προς το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα σύνορα, απαιτείται ωστόσο έμπρακτη αλληλεγγύη» πρόσθεσε.

Η συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη

Την σημαντικότερη ίσως συνάντηση από τότε που ξέσπασε η ελληνοτουρκική κρίση είχε σήμερα (10/09) στην Κορσική ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ' ιδίαν επαφή με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου. Οι δύο ηγέτες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπίστωσαν την απόλυτη συμφωνία τους για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να επανέλαβε και στον Γάλλο πρόεδρο την κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, δηλάδή «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις», διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις. Συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΑΚΡΟΝ:

«Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στη ΔΕΘ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εσπευδαν παράλληλα να σημειώσουν ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» κάτι που θα διαφανεί όπως προανήγγειλαν, και λίγο αργότερα κατά την κοινή συνέντευξη των χωρών του Νότου.

Με ανάρτηση στο twitter, που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος μετά το πέρας της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη χαρά του που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά στη Μόρια», έγραψε ο Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ:

Αυστηρό μήνυμα του Γάλλου προέδρου στην Τουρκία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ, Μακρόν κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να έχει μια «πιο ενιαία και ξεκάθαρη» φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κορσική λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές» και πρέπει «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της», τόνισε ο Μακρόν.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία».

«Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης» απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. «Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή», κατήγγειλε ο Μακρόν.

Η Τουρκία κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης.

«Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο εφιάλτης των Τούρκων - Η Ελλάδα μπροστά στην «πιο απίθανη συμφωνία»