ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Φόβοι για εικόνες Ιταλίας στην Ελλάδα - Ολοταχώς για νέο lockdown στην Αττική

Κορονοϊός: Φόβοι για εικόνες Ιταλίας στην Ελλάδα - Ολοταχώς για νέο lockdown στην Αττική
Intime News

Ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, παραδέχτηκε ότι η Αττική βρίσκεται στο πορτοκαλί χρώμα και είναι ένα βήμα πριν βρεθεί στο κόκκινο, δηλαδή σε ένα νέο lockdown.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως αυτό θα κριθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι υγειονομικές Αρχές περιμένουν να δουν αν θα αποδώσουν και εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν.

«Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες γιατί περιμένουμε να δούμε αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι όσον αφορά στο lockdown κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για την οικονομία συνολικά και γι' αυτό εξέφρασε την ευχή κάτι τέτοιο να μη συμβεί.

«Αν όμως χρειαστεί θα πάμε σε lockdown γιατί δεν θα επιτρέψουμε στην επιδημία να φύγει μπροστά, εμείς θα πρέπει να είμαστε μπροστά από την επιδημία και όχι πίσω. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω γιατί αν την αφήσουμε να φύγει, από ένα σημείο και μετά η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο της Ιταλίας ή άλλες εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση. Οπότε αν έχουμε να κάνουμε κάτι θα το κάνουμε νωρίς πριν ξεφύγει η κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επανέλαβε την ανάγκη χρήσης μάσκας και τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα κινηθεί η διαδικασία παραγωγής εμβολίου.

«Η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο και προστατεύει γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις» κατέληξε ο καθηγητής.

Ανάμεσα στα επιπλέον μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, κλείσιμο της εστίασης, των σχολείων
  • απαγόρευση μετακινήσεων ειδικά των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων για να μην έχουμε διασπορά ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, όσον αφορά τα κρούσματα της πανδημίας στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 453 νέα περιστατικά.

Από τα νέα κρούσματα, τα 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ), 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 127 στην Αττική.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες, ενώ 2.618 (16,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.592 (42,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κικίλιας: Έχουμε 99 κενές κλίνες ΜΕΘ - Οι 37 για ασθενείς με κορονοϊό

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha αποκάλυψε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει τα ξενοδοχεία καραντίνας, αυτή τη φορά για φιλοξενία μεταναστών που είναι θετικοί στον κορονοϊό.

«Στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι αυξημένος ο αριθμός των μεταναστών που έχουν κορονοϊό. Στην πλειοψηφία τους είναι νεαροί, ασυμπτωματικοί και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να επιστρέψουν στα σπίτια τους όπου μένουν μαζί με άλλους. Τις επόμενες ημέρες θα τους στείλουμε σε ξενοδοχεία καραντίνας με υγειονομική επίβλεψη, ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας» είπε χαρακτηριστικά o υπουργός Υγείας.

Σχετικά με τα σενάρια για γενικό lockdown στην περιοχή της Αττικής, υποστήριξε πως ένα τέτοιο μέτρο είναι η τελευταία επιλογή: «Πρέπει να δοκιμάσουμε όλων των ειδών τα μέτρα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να παραμείνει η κοινωνία όρθια και να αντέξει το σύστημα υγείας», είπε.

Απαντώντας στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση για τις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, ο κ. Κικίλιας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι λυπηρός ο τρόπος που κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση. Το Σεπτέμβρη του 2018 είχαμε 35 άτομα λίστα αναμονής στην Αττική για να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ. Τώρα έχουμε 99 κενές θέσεις ΜΕΘ σε όλη την Αττική – 37 κενές κλίνες Covid και τα υπόλοιπα για γενικές περιπτώσεις. Από την άλλη κανένα ΕΣΥ όσο ισχυρό και να είναι δεν αντέχει γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ακόμη δύο νεκροί στην Ελλάδα - Κατέληξε 25χρονος