ΕΘΝΙΚΑ

Ανεξέλεγκτος ο Ερντογάν: Πυρπολεί ξανά την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο

Ανεξέλεγκτος ο Ερντογάν: Πυρπολεί ξανά την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με τις τελευταίες του κινήσεις, να δείξει ότι είναι αυτός που έχει τον έλεγχο στο «παιχνίδι» της ανατολικής Μεσογείου

«Λάδι στην φωτιά» για ακόμα μια φορά στην ανατολική Μεσόγειο, ρίχνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζχέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο με το τμηματικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, όσο και με νέες σκληρές δηλώσεις κατά του Γάλλου Εμάνουελ Μακρόν. Παράλληλα, ο «Σουλτάνος» αναφέρθηκε εκ νέου στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας ότι πρόκειται για κίνηση «που δημιουργεί νέα εποχή στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, πως οι αντιδράσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν πως η ειλικρινής διάθεση και συνέπεια στην αποκλιμάκωση που ζητά η Αθήνα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να υπάρξει συζήτηση δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει αίσθημα εμπιστοσύνης, και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος για τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Η Άγκυρα καταφανώς κωλυσιεργεί. «Θέλουν να χωνέψουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» σχολίασε στον ΣΚΑΪ κυβερνητική πηγή. «Η Ελλάδα δεν βιάζεται, ο στόλος με το Ορούτς Ρέις έχει φύγει, όλοι περιμένουν την Τουρκία» τόνιζε.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με τις τελευταίες του κινήσεις, να δείξει για ακόμα μια φορά ότι είναι αυτός που έχει τον έλεγχο στο «παιχνίδι» της ανατολικής Μεσογείου, ενώ φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει συστηματικά τον διάλογο με την Ελλάδα.

Παράλληλα, παρά την επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ και εκτός από την απόφασή του να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων την Πέμπτη, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκε σε σειρά προκλήσεων σε μερικές μόνο ώρες. Επιτέθηκε εκ νέου στον Εμανουέλ Μακρόν αποκαλώντας τον «αναιδή» και «προκλητικό», με αφορμή δηλώσεις του για «ισλαμικό αυτονομισμό» στη Γαλλία και αποφάσισε να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στη Σινώπη, παρά την έντονη ενόχληση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, και αναφέρθηκε εκ νέου στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για κίνηση «που δημιουργεί νέα εποχή στην παγκοσμία πολιτική σκηνή».

Ανησυχία στην Ευρώπη

Tην ίδια ώρα, ανησυχία του σχετικά με την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του τόνισε ότι αυτό που επείγει είναι η «οικοδόμηση εμπιστοσύνης κι όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών».

Πιο συγκεκριμένα, ο ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τις σημερινές ανακοινώσεις και τις εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια. Θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Αυτό που είναι επείγον τώρα είναι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες, όπως τόνισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου.

Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου.

Ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητος».

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε από την δική του πλευρά ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Το νέο σόου Ερντογάν

Η εκτίμηση που υπάρχει στη Λευκωσία είναι ότι η Άγκυρα επιχειρεί, μέσω του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, να δώσει ώθηση στον εκλεκτό της Ερσίν Τατάρ ενόψει των «εκλογών». Για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται η όποια κίνηση να γίνει ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα κατεχόμενα είναι οι προχθεσινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκανε λόγο για παρεμβάσεις της Τουρκίας στην «εκλογική» διαδικασία. Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι πρόκειται για «εκλογές αξιοπρέπειας», τονίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός λαός, έχει έναν δημοκρατικό, σύγχρονο, πολιτισμένο, κοσμικό και κεμαλιστικό τρόπο ζωής, θέλει να συνεχίσει αυτό τον τρόπο ζωής εντός της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό τον λόγο οι «εκλογές» αυτές θα είναι και «εκλογές ενός τρόπου ζωής».

Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επαφή τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όσο και με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, σήμερα έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου ο Κύπριος Πρόεδρος να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

«Ενέργεια ενάντια στην επανέναρξη συνομιλιών»

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης «Βασιλεύουσας» Σίμος Ιωάννου ανέφερε στο alphanews.live ότι η ενέργεια του Τούρκου Προέδρου έχοντας στον πλευρό του τον υποψήφιο στις «εκλογές» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, έχει στόχο στην ενίσχυση του εγκάθετου της Άγκυρας.

«Είναι μια ενέργεια που θέτει βόμβα στα θεμέλια των συνομιλιών και παρά τα όσα λένε ότι δεν θα αλλάξει το πολιτικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αμμοχώστου, είναι μια ενέργεια σαλαμοποίησης την οποία από το 1974 επιχειρούν κόβοντας από την Αμμόχωστο και εάν εκλεγεί ο εκλεκτός τους, είναι μια ενέργεια που θα την συνεχίζουν μέχρι τον τελικό εποικισμό της περιοχής».

Ο κύριος Ιωάννου υπέδειξε ότι χρειάζονται δυναμικές ενέργειες από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, που να οδηγήσουν σε αναχαίτιση των τουρκικών σχεδιασμών, χωρίς να δίνουν το άλλοθι που αναζητά η Τουρκία για το τραπέζι των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

"Θα πρέπει να γίνουν βήματα όχι μόνο προς την ΕΕ, αλλά και προς την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παντού για να σταματήσει αυτή η ιστορία, αλλά και από την άλλη να μην τους δώσουμε επιχείρημα για να μην προσέλθουν σε συνομιλίες, γιατί είναι αυτό που περιμένουν από εμάς."

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα: Νεκρή νεαρή με δύο σφαίρες στο κεφάλι (σκληρές εικόνες)