ΕΘΝΙΚΑ

Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020»: Δυναμική απάντηση στην Άγκυρα - Πολυεθνικό τείχος στην Κύπρο

Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020»: Δυναμική απάντηση στην Άγκυρα - Πολυεθνικό τείχος στην Κύπρο

Ισχυρές δυνάμεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Ακόμα μια δυναμική απάντηση στο προκλητικό καθεστώς Ερντογάν στέλνουν Ελλάδα και Κύπρος, μέσω της πολυεθνικής άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020» που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Μεγαλόνησο.

Την ώρα που ο ίδιος ο «σουλτάνος» Ερντογάν απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και με νέο Αττίλα την Κύπρο, ο Ελληνισμός προσπαθεί μέσω σημαντικών συμμαχιών να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

H «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020» αποτελεί άσκηση με υψηλό συμβολισμό τόσο εξαιτίας των απαιτητικών σεναρίων που εκτελέστηκαν όσο και λόγω των κρατών που έλαβαν μέρος. Πρόκειται για διεθνή αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού από την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιταλία, καθώς και 6 πλοία ιδιωτικών εταιρειών.

Η πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020», εκτελέστηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο της κατάλληλης προετοιμασίας όλων των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες εμπλέκονται στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό την ετοιμότητα τους για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού έκτακτης ανάγκης σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η άσκηση περιλάμβανε σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, νηοψίας επί ύποπτων πλοίων, πυρόσβεσης σε πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.Διεξήχθη στα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8 και 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι περισσότερες χώρες έστειλαν ναυτικές δυνάμεις και επίλεκτους άνδρες, με τη Χώρα μας να απογειώνει C-130 από την Ελευσίνα το οποίο μετέφερε Έλληνες κομάντο από την 31 ΜΕΕΔ και προσωπικό από το 747 ΤΕΜΧ. Στα σενάρια που εκτελέστηκαν συμμετείχε και η φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ».

Τον γενικό συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Αλιείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απεργία ΜΜΜ: Αναστέλλεται η στάση εργασίας σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό την Πέμπτη (15/10)