ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: Ο πραγματικός ρόλος των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν

Oruc Reis: Ο πραγματικός ρόλος των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν

Πέντε πολεμικά πλοία, μια φρεγάτα και τέσσερις κορβέτες συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis καθώς πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η φρεγάτα συνήθως είναι ή κλάση ΜΕΚΟ ή κλάση Perry. Οι Perry έχουν την ηλικία των ελληνικών φρεγατών, 40 περίπου ετών. Οι ΜΕΚΟ, κλάση την οποία επίσης διαθέτουμε, είναι λίγο νεότερες. Υπάρχουν και τέσσερις κορβέτες κλάσης BURAK (περίπου 50 ετών και χωρίς πολλές δυνατότητες σε ανοικτή θάλασσα καθώς ο οπλισμός τους είναι υποτυπώδης) ή ADA (καινούργια πλοία) οι οποίες εναλλάσσονται.

Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο ΓΕΝ δείχνουν ότι η πορεία και η ταχύτητα του Oruc Reis είναι οι κατάλληλες για πόντιση καλωδίων, ωστόσο ο θόρυβος που παράγουν τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων δυσκολεύουν σημαντικά τα ηχοβολιστικά.

Από εκεί πέρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΙ τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis είναι αδύναμα να προβούν σε οποιαδήποτε πολεμική κίνηση στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά η παρουσία τους στην περιοχή έχει να κάνει με 'να άλλο γεγονός.

Η Ελλάδα στην ανοιχτή θάλασσα με βάση το διεθνές δίκαιο μπορεί να ελέγξει ερευνητικό, άοπλο, πολιτικό ουσιαστικά σκάφος (μη συναινετική νηοψία) με φουσκωτά με βατραχανθρώπους του λιμενικού (σώμα ασφαλείας, όχι στρατιωτικοί).

Για αυτό τον λόγο τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν ακροβολιστεί προκειμένου να μην επιτρέψουν να γίνει η συγκεκριμένη κίνηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αδιανόητη πρόκληση: Κράτησαν 20 λεπτά στον αέρα το αεροπλάνο του Δένδια

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr