ΕΘΝΙΚΑ

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ ζητά από την Άγκυρα την προστασία Ελληνικών μνημείων

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ ζητά από την Άγκυρα την προστασία Ελληνικών μνημείων

Ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει πως «τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία, δεν τυγχάνουν της απαραίτητης μέριμνας για την προστασία τους», εξέδωσε το ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις συστηματικής σύλησης της νεκρόπολης και υπόσκαφων τάφων σε βυζαντινό νεκροταφείο της περιοχής Τσατάλτζα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, λόγω πλημμελούς προστασίας του μνημείου, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την κατεδάφιση των τειχών του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου στο Σουλτάναχμετ, για να ανεγερθεί ξενοδοχείο. Να σημειωθεί πως ο χώρος είχε χαρακτηριστεί ως προστατευόμενος πρώτης τάξης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι, η πρόσφατη μετατροπή σε τέμενος, του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας, ο οποίος λειτουργούσε ως μουσείο, προκάλεσε προβληματισμό σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, καθώς συνδέεται στενά με κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του και συγκριμένα με την πρώτη και την έβδομη Οικουμενικές Συνόδους.

Το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως οι Αρχές της Τουρκίας θα επιληφθούν αυτών των θεμάτων πραγματοποιώντας τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και την ανάδειξη των πολυάριθμων ελληνικών και χριστιανικών μνημείων, που βρίσκονται στην επικράτεια της χώρας».