ΕΘΝΙΚΑ

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Aποκάλυψη - «βόμβα» Έλληνα Υποναυάρχου

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Aποκάλυψη - «βόμβα» Έλληνα Υποναυάρχου

«Φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει βάλει  η πορεία του Oruc Reis, το οποίο πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο Υποναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Στέλιος Φενέκος και ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο, το Oruc Reis έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει έρευνες στο Αιγαίο προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Υφαντής πια δεν έχει μεγάλη σημασία το σημείο που βρίσκεται το Oruc Reis καθώς η Τουρκία παρανομεί από τη στιγμή της έκδοσης της Navtex.

«Βέβαια αν αποδειχθεί ότι εντός της υφαλοκρυπίδας, που διεκδικεί η Ελλάδα αλλά δεν είναι οριοθετημένη, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει φυσικό αέριο προφανώς η πρόκληση πάει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. Σε επίπεδο διεθνούς δικαίου δεν δικαιώνεται η Τουρκία γιατί μετά από δικαστική επίλυση του θέματος, αν δικαιωθεί η Ελλάδα, είναι υποχρεωμένη να μας δώσει όλα τα στοιχεία. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Άγκυρα είναι να κατοχυρώσει τις θέσεις της», τόνισε ο κ. Υφαντής.

Ο κ. Φενέκος συμπλήρωσε από την μεριά του ότι τα ελληνικά πλοία είναι σε μεγάλη ετοιμότητα αλλά όχι στην ανάπτυξη που ήταν τις προηγούμενες μέρες.

Όσον αφορά στην πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο κ. Φενέκος θεωρεί ότι η Τουρκία αν ήθελε να προκαλέσει επεισόδιο θα το είχε ήδη κάνει. «Είναι επιφυλακτική η Τουρκία. Φοβάται την επιχειρησιακή ικανότητα των πολεμικών μας δυνάμεων. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θέλει πόλεμο. Πιέζει για να βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα μέχρι τον Δεκέμβριο», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Υφαντής τόνισε: «Σε αυτή τη φάση απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου στο Καστελόριζο. Αυτό που με ανησυχεί είναι τι θα συμβεί αν η Τουρκία συνεχίσει προς τα δυτικά και παραβιάσει την οριοθετημένη ζώνη. Τότε θα είμαστε πολύ κοντά σε στρατιωτική εμπλοκή. Αυτή για μας είναι η κόκκινη γραμμή».

Δραματικές εξελίξεις με το Oruc Reis

Όσο περνάνε οι μέρες, ο Ερντογάν να κάνει όλο και πιο σαφείς τις προθέσεις του να σύρει την ελληνική πλευρά σε ένα θερμό επεισόδιο.

Από την στιγμή που ο Τούρκος «είδε» ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες του έδωσαν πίστωση χρόνου μέχρι το Δεκέμβριο, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων, η Άγκυρα επιταχύνει και κλιμακώνει τις προκλήσεις.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, «στέλνει» το Oruc Reis, όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο, ενώ με παράνομο χάρτη «οριοθετεί» την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στα όρια αυτού που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα», «γκριζάροντας» το μισό Αιγαίο.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, εξάλλου, ξεκαθάρισε, με εμπρηστική ρητορική, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κινείται με βάση τους δικούς της στόχους στην περιοχή.

Οι επόμενες μέρες που απομένουν για τη λήξη της ισχύος της παράνομης τουρκικής Navtex, στις 22 Οκτωβρίου, θεωρούνται κρίσιμες, με την ελληνική πλευρά να απαντά με ψυχραιμία, μη επιθυμώντας στρατιωτική κλιμάκωση.

Ωστόσο, και με βάση την πάγια θέση της για σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, δε θα αφήσει αναπάντητη καμία κίνηση που θα παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου.

Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο - σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX - αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.

Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα

H κίνηση του ερευνητικού πιο βόρεια έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δίνουν απευθείας εικόνα στην Αθήνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

«Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δίκαια και την κυριαρχία της Ελλάδας», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα προς την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα είναι ότι δεν επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της κρίσης και την πολεμική αναμέτρηση.

«Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονόητα τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Μια ανάσα από το Καστελόριζο - Θρίλερ με την πορεία του