ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: «Ασπίδα» γύρω από το Καστελόριζο - Ναυτικός αποκλεισμός του νησιού από το Στόλο

Πολεμικό Ναυτικό: «Ασπίδα» γύρω από το Καστελόριζο - Ναυτικός αποκλεισμός του νησιού από το Στόλο

«Αστακός» το Σύμπλεγμα της Μεγίστης και τα όλα τα γύρω νησιά και βραχονησίδες - Τουλάχιστον οχτώ μονάδες επιφανείας έχουν δημιουργήσει «φράγμα» γύρω από το Καστελόριζο.

Μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων της χώρας μας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες γύρω από το Καστελόριζο, δημιουργώντας ένα απροσπέλαστο τείχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον οχτώ μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου έχουν παραταχθεί σε… θέσεις μάχης στο όριο των έξι ναυτικών μιλίων, με στόχο να αποτρέψουν το Oruc Reis και τον τουρκικό στολίσκο που το συνοδεύει να περάσουν το όριο των έξι μιλίων.

Οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είναι έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης, από ασφυκτικό πρέσινγκ στον τουρκικό στολίσκο και στο Oruc Reis, μέχρι εντολή σύρραξης. Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές και ψύχραιμες, καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, με στόχο να πάρουν εκδίκηση για το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.

Όσο για τα ελληνικά υποβρύχια, αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των Τούρκων, μιας και οι ίδιοι ξέρουν πως οι «αόρατοι φονιάδες» τους έχουν στο στόχαστρο ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό άλλωστε και τα ψάχνουν συνεχώς με αεροσκάφη CN-235 και ελικόπτερα CH-70. Μάταια… τα ελληνικά 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι κυριολεκτικά άφαντα! Παράλληλα, τόσο το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλη, όσο και τα γύρω νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως είναι «φορτωμένα», με τον Στρατό Ξηράς να είναι σε ετοιμότητα για να παίξει και αυτός το δικό του ρόλο, αν χρειαστεί.

Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η στρατιωτική ηγεσία φρόντισε να καταστήσει «αστακούς» όχι μόνο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τις βραχονησίδες - «κλειδιά». Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο είναι σαφείς και συγκεκριμένες προς τα στελέχη και των τριών Κλάδων, για το πώς θα αντιδράσουν αν έρθει η κρίσιμη εκείνη ώρα. Ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμενων είναι προετοιμασμένος προκειμένου να υλοποιήσει οποιαδήποτε επιλογή αντίδρασης αποφασιστεί, ενώ τονίζουμε πως η στρατιωτική ηγεσία ενημερώνει συνεχώς την πολιτική για τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα για να αντιδράσει αν χρειαστεί, ενώ για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός για την διαμόρφωση των κρίσιμων αποφάσεων που ενδεχομένως απαιτηθεί να ληφθούν τις επόμενες ώρες. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα δώσουμε και πάλι τις απαντήσεις που χρειάζονται στο προκλητικό τουρκικό καθεστώς.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιτηρεί μόνο το Oruc Reis, αλλά και τα υπόλοιπα πλοία που το συνοδεύουν, καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η τουρκική ηγεσία να δώσει εντολή προσέγγισης στα 6,5 ναυτικά μίλια όπως προβλέπει η παράνομη navtex εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τι θα κάνει λοιπόν η Αθήνα σε περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό και ο τουρκικός στολίσκος αρχίσουν να πλέουν μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, σε περιοχή, δηλαδή, δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας; Ποια θα είναι η αντίδραση; Θα δημιουργήσει τείχος και θα συγκρουστεί με τα τουρκικά σκάφη; Το βέβαιο είναι πως θα αυξήσει την πίεση προς το τουρκικό ερευνητικό και τον τουρκικό στολίσκο. Άλλωστε, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, τρόποι αντίδρασης υπάρχουν πολλοί και δεν είναι μόνο το στρατιωτικό πλήγμα, με την Ελλάδα να έχει τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης για κάθε ενδεχόμενο σενάριο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα προκρίνει σε αυτή τη φάση μια αντίδραση η οποία δεν περιλαμβάνει στρατιωτικό πλήγμα παρά μόνον αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν την πρώτη κίνηση. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, το σχέδιο αντίδρασης για το ενδεχόμενο σύρραξης είναι έτοιμο και απαιτείται μόνο η πολιτική εντολή για να τεθεί σε εφαρμογή. Πότε θα γίνει αυτό; Όταν οι Τούρκοι περάσουν την κόκκινη γραμμή... Το τονίζουμε άλλωστε επανειλημμένα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες, σε άριστη κατάσταση και σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο ρεζιλίκι του Ερντογάν - Οι Ρώσοι αποκάλυψαν την απάτη του