ΕΘΝΙΚΑ

Κίνδυνος ανάφλεξης σε όλο το Αιγαίο - Δείτε τι συνέβη

Κίνδυνος ανάφλεξης σε όλο το Αιγαίο - Δείτε τι συνέβη

Δεν είναι μόνο το Καστελόριζο – Οι Επιτελείς προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο «θωρακίζοντας» όλο το Αρχιπέλαγος.

Εκρηκτικό και εξαιρετικά επικίνδυνο παραμένει το κλίμα μεταξύ Αθήνα και Άγκυρας, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά όσο το Oruc Reis σαρώνει την ανατολική Μεσόγειο και οι Στόλοι των δύο χωρών συνεχίζουν να πλέουν ο ένας δίπλα στον άλλον με τα κανόνια… ξεσκέπαστα!

Η κατάσταση δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται, με το καθεστώς Ερντογάν να επιμένει στην τακτική των NAVTEX για την προώθηση της επεκτατικής πολιτικής του και την Ελλάδα να απαντά, αφενός με αντι-NAVTEX και αφετέρου με κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα.

Η τακτική ωστόσο του Ερντογάν δεν είναι τυχαία. Μετά την αδυναμία της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στο τουρκικό καθεστώς για τις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ο «σουλτάνος» δείχνει να έχει ενθαρρυνθεί, θέλοντας παράλληλα να εκμεταλλευτεί το διάστημα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, αλλά και μέχρι τον Δεκέμβριο, όπου οι Ευρωπαίοι θα αξιολογήσουν τη στάση του και θα συζητήσουν εκ νέου το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Μέχρι τότε, ο «σουλτάνος» και η «αυλή» του θα συνεχίσουν την επιθετική τακτική, θα παραληρούν καθημερινά, θα ψεύδονται ασυστόλως, θα προπαγανδίζουν και θα κατασκευάζουν ψεύτικες ειδήσεις με στόχο να συντηρήσουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και να σύρουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου θα ζητήσουν, ακόμη και το… μισό Αιγαίο!

Έφτασε… Φαληράκι το Oruc Reis

Οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας προκαλούν σαφέστατα ανησυχία στην Αθήνα, ενώ η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, τόσο στο Αιγαίο όσο και την ανατολική Μεσόγειο, έχει θέσει σε μόνιμο πλέον συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Σάββατο (24.10) το Oruc Reis έφτασε σε απόσταση 13 μιλίων από το Φαληράκι της Ρόδου, με πολεμικά πλοία των δύο χωρών να έρχονται και πάλι αντιμέτωπα. Μάλιστα, τα πλοία ήταν ορατά ακόμα και με… γυμνό μάτι από την περιοχή της Καλλιθέας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

«Αστακός» όλα τα νησιά

Τα σχέδια αποτροπής και εξουδετέρωσης τουρκικής ενέργειας είναι πανέτοιμα από τους Έλληνες Επιτελείς εδώ και πάρα πολύ καιρό και απλώς επικαιροποιούνται, αναπροσαρμόζονται και εμπλουτίζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Μπορεί λοιπόν το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, ωστόσο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο» έχουν φροντίσει να θωρακίσουν όλο το ανατολικό Αιγαίο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κρίση μπορεί να μετατοπιστεί άμεσα στο κεντρικό ή το βόρειο Αιγαίο, με μια προβακατόρικη ίσως κίνηση των Τούρκων. Για το λόγο αυτό οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Μονάδες επιφανείας του ελληνικού Στόλου, αλλά και υποβρύχια έχουν δημιουργήσει μια τεράστια ασπίδα σε όλο το Αρχιπέλαγος, ενώ ο Στρατός Ξηράς έχει «φορτώσει» όλα τα ακριτικά νησιά με βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά περιμένοντας διαταγές. Όσο για την Πολεμική Αεροπορία, είναι πάντα έτοιμη για να προκαλέσει πανικό στους Τούρκους εισβολείς.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι στην προηγούμενη κρίση, μέσα σε ελάχιστες ώρες και με εντολή γενικής επιφυλακής, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου «φορτώθηκαν» απ’ άκρη σ’ άκρη με οπλισμό. Αποθήκες πυρομαχικών άδειασαν και οπλικά συστήματα τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

Παράλληλα, οι πάντα έτοιμοι και πάνοπλοι αμφίβιοι καταδρομείς έλαβαν εντολή να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν και να «καταλάβουν» βραχονησίδες - «κλειδιά» στο Αιγαίο αποτρέποντας έτσι προσπάθεια δημιουργίας νέων Ιμίων.

Το μήνυμα στον Ερντογάν είχε ήδη φτάσει: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν παίζουν και δεν αστειεύονται. Είναι έτοιμες για όλα, ακόμα και για εμπόλεμη σύρραξη».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εικόνα ντοκουμέντο: Το Oruc Reis ορατό με γυμνό μάτι από τη Ρόδο - Γέμισε πολεμικά πλοία η περιοχή