ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνικά υποβρύχια: Αυτές είναι οι νέες τορπίλες τους – Πάνοπλοι οι «αόρατοι κυνηγοί»

Ελληνικά υποβρύχια: Αυτές είναι οι νέες τορπίλες τους – Πάνοπλοι οι «αόρατοι κυνηγοί»

Συνολικά 36 πανίσχυρες τορπίλες θα παραλάβει ο ελληνικός Στόλος – Αναβαθμίζονται και οι παλιές – Τι κερδίζει η χώρα μας στον «αθόρυβο πόλεμο» του Αιγαίου και γιατί φοβούνται οι Τούρκοι

Με το Oruc Reis να συνεχίζει να «σκανάρει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο και το καθεστώς Ερντογάν να επιμένει στην επιθετική πολιτική κατά της Ελλάδας, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν άμεσα τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Την… μερίδα του λέοντος από το «πακέτο» των εξοπλιστικών θα πάρει – δικαίως – το Πολεμικό Ναυτικό, μιας και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος απέναντι στην Τουρκία και οι ανάγκες ενίσχυσης είναι αναμφισβήτητα τεράστιες και απαιτείται να υλοποιηθούν άμεσα. Ο ελληνικός Στόλος, αθόρυβα και με απόλυτο επαγγελματισμό έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στο Αιγαίο αυτές τις κρίσιμες ημέρες, με τις μονάδες επιφανείας και τα ελληνικά υποβρύχια να παραδίδουν μαθήματα ναυτοσύνης αλλά και ψυχραιμίας.

Το μεγάλο όπλο της χώρας μας, τα πανίσχυρα ελληνικά υποβρύχια, συνεχίζουν να αποτελούν το μεγάλο φόβο των Τούρκων, με τους «αόρατους κυνηγούς» να έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στο τουρκικό καθεστώς. Αφενός γιατί παραμένουν «αόρατα» και αφετέρου γιατί τα ελληνικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου έχουν μετατραπεί σε εφιάλτες για τα τουρκικά υποβρύχια.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υποβρύχιο Type 214 «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» την 28η Οκτωβρίου μόνο τυχαία και εθιμοτυπική δεν ήταν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Ελλήνων την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και φυσικά το πλήρωμα του «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», για την στάση τους απέναντι στον τουρκικό στόλο τους τελευταίους μήνες, γνωστοποίησε πως η προμήθεια των νέων γερμανικών τορπιλών για τα ελληνικά υποβρύχια προχωρά ταχύτατα και το αμέσως επόμενο διάστημα οι «αόρατοι κυνηγοί» θα φέρουν ένα πανίσχυρο όπλο.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός: «έχουμε αποφασίσει να ενισχύσουμε έμπρακτα τις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό ως τα υποβρύχια συγκεκριμένα σημαίνει και ενίσχυση ως προς τις υποδομές των αντιμέτρων αλλά φυσικά και την απόκτηση το συντομότερο δυνατό των τορπιλών βαρέως τύπου που χρειάζεστε για να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις επιχειρησιακές δυνατότητες».

Οι 36 νέες τορπίλες και το η αναβάθμιση των παλεών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αφορά απόκτηση 36 τορπιλών βαρέως τύπου DM-2A4 αλλά και τον εκσυγχρονισμό μέρους των 112 παλαιότερων τορπιλών SUT τις οποίες έχει αποκτήσει η χώρα μας από τις αρχές τις δεκαετίας του 80’.

Με την απόκτησή τους εκτινάσσονται κατακόρυφα οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών υποβρυχίων. Οι νέες τορπίλες έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύονται από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, να κατευθύνονται με απόλυτη ακρίβεια, να μην επηρεάζονται από αντίμετρα και να προκαλούν σοβαρότερη καταστροφή αφού μεταφέρουν αυξημένη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Πιο συγκεκριμένα, η DM2A4 είναι τορπίλη ενσύρματης καθοδήγησης των 533 χλστ. και είναι διπλού ρόλου, δηλαδή μπορεί να προσβάλει σκάφη επιφανείας όσο και υποβρύχια. Η DM2A4 κινείται από ηλεκτροκινητήρα με ενέργεια που παρέχεται από συσσωρευτές. Φέρει κεφαλή 260 χλγρ. υψηλής εκρηκτικότητας PBX (Polymer-bonded explosive) πολυμερούς συνδεδεμένου εκρηκτικού, με ισοδύναμη ισχύ 460 χλγρ. ΤΝΤ, ενώ ανάλογα με την έκδοση είναι ικανή για επίτευξη μέγιστης ταχύτητας της τάξης των 50 κόμβων και εμβέλεια έως και 50 χλμ. Η καθοδήγηση της DM2A4 είναι συνδυασμός από ενσύρματη καθοδήγηση (μέσω οπτικής ίνας, κάτι που την κάνει την πρώτη επιχειρησιακή τορπίλη που καθοδηγείται από οπτική ίνα) και ενεργού και παθητικού σόναρ και μαγνητικού πυροσωλήνα.

Η DM-2A4 διαθέτει και μια ειδική έκδοση με ένα σύνολο ηλεκτρικού συσσωρευτή με μόνο “wake homing” ικανότητα, δηλαδή προσανατολισμού ακολουθώντας τα απόνερα του πλοίου. Σε περίπτωση αποκοπής του καλωδίου της οπτικής ίνας η τορπίλη διαθέτει δυνατότητα αυτόνομης συνέχισης εμπλοκής του στόχου.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους καλύτερους υποβρύχιους στόλους παγκοσμίως, ενώ η γνώση του Αιγαίου από τα ελληνικά πληρώματα, τα οποία έχουν χαρτογραφήσει κάθε σημείο του βυθού του Αρχιπελάγους, αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα.

Είναι γνωστό άλλωστε πως οι Τούρκοι «τρέμουν» κυριολεκτικά τα ελληνικά υποβρύχια. Τρανή απόδειξη, το γεγονός ότι τα ψάχνουν καθημερινά και επί ώρες με ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου και αεροσκάφη. Ξέρουν καλά και οι ίδιοι ότι το Oruc Reis και τα συνοδευτικά πλοία είναι μόνιμα στο στόχαστρο των «αόρατων κυνηγών» που μπορούν να τα στείλουν στον… βυθό μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Η επανάσταση ενός 17άρη: Από τον Οίκο Ρότσιλντ κόντρα στον ημίτρελο Ερντογάν - Ποιος είναι ο Μακρόν