ΕΘΝΙΚΑ

Σύνοδος Κορυφής: Με το βλέμμα στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας - Πιέσεις και «καρφιά» κατά Γερμανίας

Σύνοδος Κορυφής: Με το βλέμμα στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας - Πιέσεις και «καρφιά» κατά Γερμανίας

Οι αιχμές του Έλληνα ΥΠΕΞ συνυπολογίζουν το γεγονός ότι το Βερολίνο συνεχίζει την αθρόα πώληση οπλικών συστημάτων προς την Άγκυρα

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί στις 10 Δεκεμβρίου, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και πλέον περισσότερο από κάθε άλλη φορά, διαφαίνονται οι κυρώσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Άγκυρα, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εκφράσει την δυσφορία τους και έχουν καταδικάσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες κατά καιρούς.

Την ίδια ώρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Γερμανίας και της στάσης που τηρεί τους τελευταίους πέντε μήνες, αναφορικά με τις παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις, τονίζοντας ότι η εν λόγω στάση δεν συνάδει με την ηγετικό ρόλο που κατέχει η χώρα εντός της ΕΕ.

Οι αιχμές του Έλληνα ΥΠΕΞ συνυπολογίζουν το γεγονός ότι το Βερολίνο συνεχίζει την αθρόα πώληση οπλικών συστημάτων προς την Άγκυρα, με τρόπο ο οποίος υποδηλώνει την μη συνοχή της ΕΕ αναφορικά στα φλέγον ζήτημα των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της, για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο… Είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία κατανοεί επίσης την τεράστια αντίφαση της παροχής επιθετικών όπλων σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι όσο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, συνεχίζει τις παράνομες έρευνές του η Αθήνα δεν μπορεί να συμμετέχει σε διάλογο με την Τουρκία, η οποία με κάθε ευκαιρία συνεχίζει να δυναμιτίζει τοι κλίμα, τόσο στο θέμα των ερευνών όσο και στην αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης, ζητώντας την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.

Συντονίζουν τις κινήσεις τους Αθήνα - Λευκωσία

Όπως είχε γίνει και κατά την Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβριο, Αθήνα και Λευκωσία, αναμένεται να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να ασκήσουν νέες πιέσεις, αυτή τη φορά και στη σκιά του ανοίγματος των Βαρωσίων κατά των μονομερών ενεργειών του καθεστώτος Ερντογάν που συνεχίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να βρεθεί στη Κύπρο λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής και συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του το Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι δυο υπουργοί θέλουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους εν όψει της Συνόδου της 10ης Δεκεμβρίου.

Οι φωνές για μέτρα κατά της Τουρκίας σημειώνεται ότι πληθαίνουν στην Ευρώπη, με Γαλλία και Γερμανία να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετους προσανατολισμούς, αναφορικά με τις νέες κυρώσεις.

Ταυτόχρονα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητά κυρώσεις για την Τουρκία. «Αν δεν υπάρξουν κυρώσεις ή αν αυτές είναι ήπιες, η Τουρκία θα αποθρασυνθεί και η ΕΕ θα απαξιωθεί» σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμος να «χτυπήσει» την Ελλάδα ο Ερντογάν