ΕΘΝΙΚΑ

Χαμός στο ΝΑΤΟ: Οργή Ερντογάν για Τραμπ και «πόλεμος» Τσαβούσογλου - Πομπέο για την Ελλάδα

Χαμός στο ΝΑΤΟ: Οργή Ερντογάν για Τραμπ και «πόλεμος» Τσαβούσογλου - Πομπέο για την Ελλάδα
AP

Κατά των των ΗΠΑ και της Γαλλίας στράφηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την εισήγησή του, στην σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές κατά του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ευρωπαϊκής επιχείρησης "Ειρήνη" στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Roseline A», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η νηοψία δεν ήταν τυχαία που διεξήχθη λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν σταμάτησε εκεί και στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του κατά των ΗΠΑ λέγοντας ότι λειτουργεί «εναντίον της Τουρκίας» και ότι υποστηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Τσαβούγογλου εξαπέλυσε, παράλληλα, βαριές κατηγορίες κατά των ΗΠΑ λέγοντας ότι υποστηρίζουν και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αναφορικά με την Γαλλία και τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε εν εξάλλω ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας», ενώ τέλος κράτησε ένα καλό λόγο για την Γερμανία την οποία χαρακτήρισε τίμιο διαμεσολαβητή.

Ικανοποίηση Αθήνας για την τοποθέτηση Πομπέο

Την ανάγκη προσήλωσης του συνόλου των συμμάχων στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου, τη στιγμή που αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε την έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού για το «ΝΑΤΟ 2030», η οποία παρουσιάστηκε επίσημα κατά τη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι το σύνολο των Συμμάχων ανεξαιρέτως έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τη διατλαντική συνοχή και να ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Αναφερόμενος στην τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας μας και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε και από πλευράς του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ότι δεν σχολιάζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «μαξιμαλιστικών θέσεων», συμπληρώνοντας ότι αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.

Τόνισε, επίσης, ότι το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη στιγμή κατά την οποία αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Κατέληξε επί του σημείου αυτού, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση των Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Σκληρή γλώσσα Πομπέο κατά Τουρκίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά τη συνάντηση ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, φέρεται να δήλωσε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της

Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν ότι υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνέχισε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο.

Κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί, με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Σαντορίνη: Σοκάρει η ομολογία του δράστη - Τον «έκαψαν» οι κάμερες