ΕΘΝΙΚΑ

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις: Κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις: Κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.

Η πολυαναμενόμενη κίνηση της Ουάσινγκτον αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα και φυσικά να βλάψει την τουρκική οικονομία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Σε ανάρτηση του στο Twitter o Πομπέο δήλωσε τα εξής: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις στο SSB της Τουρκίας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως το #CAATSA. Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με την Ρωσία στον αμυντικό τομέα».

Επίσης, τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Συναγερμός στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» εκτιμούν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να κλιμακώσει τις προκλήσεις του ενάντια στη χώρα μας, καθώς θα θελήσει να... δείξει τα δόντια του και να ξεσπάσει την οργή του.

Για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής οι μονάδες και των τριών Κλάδων.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας αναγνωρίζει πως εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης με την Τουρκία υπάρχει λογική κούραση στο προσωπικό και καταπόνηση στα μέσα.

Ωστόσο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς έχουν ήδη αποφασίσει πως η κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να παραμείνει στον ύψιστο βαθμό η επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Κλάδων.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει σαφείς εντολές άμεσης αποκατάστασης τυχόν προβλημάτων και επαναφοράς σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων με ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης όταν και όπου απαιτηθεί.

Η αφερεγγυότητα του Ερντογάν δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αδράνεια, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες ακόμα και για εκδήλωση «θερμού» επεισοδίου.

Όπως τονίζουν στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές, μέχρι την επίσημη αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα.

Ο Ερντογάν μπορεί να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την ακυβερνησία στο Λευκό Οίκο και να επιχειρήσει σύρραξη με την Ελλάδα.

Στόχος, να καθίσει η χώρα μας στο τραπέζι των συνομιλιών άνευ όρων...

Στη Αθήνα έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια και έχουν επανασχεδιαστεί όλοι οι τρόποι αντίδρασης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Έπεσαν κάτω από το «φράγμα» των 200 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη