ΕΘΝΙΚΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία: Καμία συνομιλία για γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία: Καμία συνομιλία για γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για το πώς θα διεξαχθεί ο διάλογος ανάμεσα στις δυο χώρες

Άτυπες επαφές και όχι διαπραγματεύσεις χαρακτήρισε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, στις 26 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας για τις «κόκκινες γραμμές» ότι η κυβέρνηση δεν θα συζητήσει θέματα περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1.

Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Στα 364 η Αττική - Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»