ΕΘΝΙΚΑ

Διερευνητικές Επαφές: Με στρατηγική και αυστηρή ατζέντα η Αθήνα - Τι θα επιδιώξει ο «σουλτάνος»

Διερευνητικές Επαφές: Με στρατηγική και αυστηρή ατζέντα η Αθήνα - Τι θα επιδιώξει ο «σουλτάνος»

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, διεθνολόγοι εκτιμούν πως θα πιέσει συστηματικά για τη διεύρυνση της ατζέντας με ανύπαρκτα θέματα

Με προσοχή και ξεκάθαρη θέση θα προσέλθει η Ελλάδα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και δεν θα αποδεχτεί διεύρυνση της ατζέντας που επιδιώκει η Άγκυρα.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αταλάντευτη πως η συζήτηση αφορά αποκλειστικά και μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ουκ ολίγες φορές πως μοναδικό θέμα που χωρίζει τις δυο χώρες είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά.

Ο 61ος πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021. Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου καλούσε την Ελλάδα να συνεχίσουν αυτό το μήνα τις διερευνητικές επαφές, κάνοντας λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αρχικά τόνισε πως δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση για τον ορισμό ημερομηνίας ενώ διευκρινιζόταν ότι μοναδικό αντικείμενο συζήτησης Άγκυρας και Αθήνας είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφακοκρηπίδας. Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από τη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον προεδρεύοντα της ΕΕ και πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα επισημαίνοντας: «το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει στάση η Τουρκία. Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές για το ένα θέμα των καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών».

Η Τουρκία θεωρεί πως οι διερευνητικές επαφές είναι μία ευκαιρία να δείξει πως επιθυμεί την «ομαλοποίηση» των σχέσεων της με την Ε.Ε. και φυσικά να αποφύγει τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά όσο πλησιάζει η ανάληψη των καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν και η αβεβαιότητα που δημιουργεί στην Αγκυρα, ο Ερντογαν θέλει να αποκαταστήσει τουλάχιστον τις σχέσεις του με τη Δύση, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα θετικό μήνυμα και στις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν θέλει να στείλει ένα θετικό μήνυμα και στις ΗΠΑ, μετά την ανάδειξη στην προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Για την Ελλάδα οι διερευνητικές είναι προς το συμφέρον της χώρας, καθώς ξεκινά ένας διάλογος στα πλαίσια του οποίου η ελληνική διπλωματία θα έχει το χώρο και το χρόνο να διερευνήσει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Το γεγονός μάλιστα πως οι διερευνητικές επαφές είναι εμπιστευτικές, δεν αποτελούν αυστηρή διαπραγμάτευση και δεν έχουν χρονοδιαγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να θέσει τις κόκκινες γραμμές της και να διαπιστώσει την αντίδραση της Άγκυρας.

Έξαλλου ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, πρέσβης ε.τ., Παύλος Αποστολίδης διαθέτει την εμπειρία και τις ικανότητες που εγγυώνται πως οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του πλαισίου που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, αλλά και ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα ή ανεπιθύμητες εντάσεις στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, διεθνολόγοι εκτιμούν πως θα πιέσει συστηματικά για τη διεύρυνση της ατζέντας με ανύπαρκτα θέματα, όπως των γκρίζων ζωνών, της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη κ.ά. Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν είναι άδοξο το τέλος ενός ακόμη γύρου διερευνητικών επαφών ή η Άγκυρα βάλει νερό στο κρασί της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό στη Νέα Σμύρνη: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες - Πατέρας έφαγε σφαίρες για τον γιο του