ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτες Belh@rra: Πιο κοντά από ποτέ - Η πρόταση της Παρλί για 4 πλοία, ναυπήγηση και Fremm

Φρεγάτες Belh@rra: Πιο κοντά από ποτέ - Η πρόταση της Παρλί για 4 πλοία, ναυπήγηση και Fremm

Μετά τα Rafale, ακόμα ένα γαλλικό υπερόπλο είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνει ελληνικό - Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση της επικεφαλής των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων για 4 φρεγάτες, εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, ναυπήγηση στην Ελλάδα και ενδιάμεσο πλοίο.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2020 σας είχαμε ενημερώσει με αναλυτικό ρεπορτάζ πως η υπόθεση απόκτησης των γαλλικών φρεγατών Belh@rra κάθε άλλο παρά στον «πάγο» είναι και πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις επί του θέματος.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 είχαμε επισημάνει πως ο Ιανουάριος θα είναι μήνας καταιγιστικών εξελίξεων στα εξοπλιστικά, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες τα προγράμματα που θα ενισχύσουν σημαντικά τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 14 Ιανουαρίου 2021, η σύμβαση απόκτησης 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4.5 γενιάς ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο και πλέον αποτελεί Νόμο του κράτους μετά και την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τελευταίο βήμα πριν τα γαλλικά υπερόπλα βάλουν τη γαλανόλευκη στο φτερό τους, οι τελικές υπογραφές από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κ. Φλοράνς Παρλί θα φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και θα υπογράψει με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο την ιστορική συμφωνία για την απόκτηση 12 μεταχειρισμένων και 6 ολοκαίνουργιών γαλλικών μαχητικών.

Η νέα πρόταση για τις φρεγάτες Belh@rra που… δεν μπορούμε να αρνηθούμε

Ο κ. Παναγιωτόπουλος και η κ. Παρλί, όπως έγινε γνωστό θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο ελληνικό «Πεντάγωνο». Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα συζητηθεί δεν θα είναι τα μαχητικά Rafale, αφού πρόκειται για μια συμφωνία που έχει ολοκληρωθεί.

Οι Γάλλοι είναι εντυπωσιασμένοι από την ταχύτητα που συζητήθηκε, συμφωνήθηκε, και ετοιμάστηκε η σύμβαση για τα Rafale και θέλουν με θέρμη να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα, η οποία βέβαια ενδιαφέρεται για εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Παρίσι. Για το λόγο αυτό, όπως έχουμε αναφέρει, η επικεφαλής των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων κομίζει στην Αθήνα νέα πρόταση για τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι πολύ βελτιωμένη και όσον αφορά το οικονομικό σκέλος όσο και τον οπλισμό. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση που περιλαμβάνει τέσσερις Belh@rra σε βελτιωμένη τιμή και με κορυφαίο εξοπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το Πολεμικό Ναυτικό.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ BELH@RRA:

Όσον αφορά τη ναυπήγηση των φρεγατών Belh@rra ή μέρη αυτών στα ελληνικά ναυπηγεία, προύπόθεση που έχει θέσει εξ αρχής η Αθήνα, επισημαίνουμε πως οι Γάλλοι δεν είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν φυσικά υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Οι Γάλλοι επίσης μπορούν να αναλάβουν και τον εκσυγχρονισμό των 4 ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ, γεγονός που θα ήταν ευχής έργον για το Πολεμικό μας Ναυτικό που θα «κλείδωνε» με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς χρονοβόρους διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο την αγορά νέων υπερσύγχρονων πλοίων όσο και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ, δίνοντάς τους ακόμη 20 χρόνια ζωής, τουλάχιστον.

Ερωτηματικό ωστόσο αποτελεί η ενδιάμεση λύση που έχουν να προτείνουν η Γάλλοι. Τα έτοιμα πλοία δηλαδή που θα φύγουν από τον γαλλικό Στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να προετοιμαστούν οι ελληνικές Belh@rra. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να προταθούν στην Ελλάδα οι Fremm ή οι La Fayette.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα επιθυμούσε ως ενδιάμεση λύση από τους Γάλλους τις φρεγάτες Fremm, πλοία για τα οποία υπήρξε ενδιαφέρον και στο παρελθόν για απόκτηση από τον ελληνικό Στόλο. Ωστόσο, οι Fremm αποτελούν τις κύριες μονάδες κρούσης του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και είναι πολύ δύσκολο να αποδεσμεύσει δύο πλοία και να τα παραχωρήσει στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις φρεγάτες κλάσης La Fayette, οι Γάλλοι φέρονται διατεθειμένοι να παραχωρήσουν δύο πλοία στην Ελλάδα μέχρι να φτιαχτούν οι Belh@rra, τα οποία μάλιστα θα αναβαθμιστούν πριν βαφτούν στα γαλανόλευκα.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο να δοθεί μία φρεγάτα Fremm και δύο La Fayette, ενδεχόμενο μάλιστα καθόλου απίθανο, μιας και οι Γάλλοι θέλουν πολύ να μην χαλάσει η δαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την αγορά πλοίων, βάζοντας έτσι «νερό στο κρασί τους».

Προς το παρόν πάντως δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα, με την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να περιμένει με αγωνία την τελική πρόταση των Γάλλων πριν θέσει επί τάπητος όλες τις προτάσεις των «μνηστήρων».

Σημειώνεται πως αφού ανοιχτούν οι φάκελοι με τις προτάσεις των «μνηστήρων», το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να τις εξετάσει λεπτομερώς και το συντομότερο δυνατόν να καταθέσει στον υπουργό Άμυνας της πρόταση που προκρίνει. Μέχρι αρχές Απριλίου, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει να έχουν αποφασίσει ποιο πλοίο θα είναι η βασική μονάδα κρούσης του ελληνικού Στόλου. Περιθώρια για αδράνεια και καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.