ΕΘΝΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος: Ευχάριστο πρόβλημα οι φρεγάτες - Δεν εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα

Παναγιωτόπουλος: Ευχάριστο πρόβλημα οι φρεγάτες - Δεν εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα
IN TIME

Η Ελλάδα κινείται «βάση ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου με ιεράρχηση αναγκών, προτεραιότητες και προσαρμογή στην οικονομική δυνατότητα της χώρας, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «παράλληλα, πρέπει να φροντίζουμε για την αναβάθμιση, την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων συστημάτων, όχι μόνο καινούργιες αγορές».

«Τα τρία Επιτελεία Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας εργάστηκαν πολύ σκληρά υπό τον συντονισμό του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Αυτό το σχέδιο το συζητήσαμε και το παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατάλαβε αμέσως την ανάγκη να εξοπλιστούν καλύτερα οι Ένοπλες Δυνάμεις και να καλυφθεί χαμένο έδαφος. Ο ίδιος έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα και ψηφίστηκε στον προϋπολισμό. Τώρα, προχωράμε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου», σημείωσε ο υπουργός.

Rafale, Mirage 2005 και F-16

Για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και πήγαμε πολύ γρήγορα γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Εργαστήκαμε σκληρά και βοήθησε και η γαλλική πλευρά. Υπάρχει ζωντανή η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας. Δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τόσο γρήγορα την ολοκλήρωση των διαπργματεύσεων, στην ψήφιση από τη Βουλή των συμβάσεων, στην υπογραφή των συμβάσεων και στο τελικό στάδιο που είναι η υλοποίησή τους, χωρίς τη βοήθεια των Γάλλων».

«Οι Γάλλοι έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα, έλυσαν τα επιμέρους ζητήματα, που ήταν πολλά καθώς έχουμε να κάνουμε με απόκτηση μεταχειρισμένων αεροσκαφών και η διαπραγμάτευση για την καλή κατάσταση αυτών των μαχητικών δεν ήταν απλή», εξήγησε και πρόσθεσε ότι το επόμενο στάδιο «είναι η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών υποστήριξης των Rafale. Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2021, από τον Ιούλιο, να αρχίσει η παραλαβή των αεροσκαφών ώστε έως το τέλος του έτους να έχουμε την πρώτη εξάδα. Και από εκεί και πέρα, άλλα έξι θα παραληφθούν το 2022 και τα τελευταία έξι, για να φτάσουμε συνολικά τα 18 αεροσκάφη, το 2023».

«Παράλληλα», συνέχισε ο υπουργός, «θα εκπαιδεύονται, αρχικά στη Γαλλία και στην πορεία στην Ελλάδα, οι επόμενοι πιλότοι και οι επόμενοι τεχνικοί. Είναι αρκετοί και θα είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Τα Rafale θα ενισχύσουν απότομα και καταλυτικά τη συνολική αεροπορική μας ισχύ. Είναι αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας, με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και όπλα, τα οποία κάνουν τη διαφορά στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία απόκτησης των αεροσκαφών «είναι μία πλήρης συμφωνία» καθώς «περιλαμβάνει την αγορά των αεροσκαφών, την εν συνεχεία υποστήριξή τους και τα όπλα τους».

Για τα Mirage 2005, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «πλέον, έχουν απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών και προστίθενται -γιατί πολλά ήταν καθηλωμένα λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών- στη διαθεσιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας». «Στόχος μας είναι να έχουμε μία μοίρα 24 αεροσκαφών Mirage 2005 πλήρως επιχειρησιακών, λειτουργικών και διαθέσιμων», ξεκαθάρισε και υπενθύμισε ότι «δεν είχαμε σύμβαση υποστήριξης από το 2012».

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, «τρέχει το πρόγραμμα αναβάθμισης 84 αεροσκαφών F-16 στην εκδοχή Viper». «Φέτος, μπαίνουμε στην κρίσιμη φάση του προγράμματος, καθώς σε λίγες ημέρες το πρώτο Viper πάει στην Αμερική για να υποστεί κάποιες τελικές τεχνικές παρεμβάσεις και ακολούθως μπαίνουμε στη φάση παραγωγής 8 έως 12 αεροσκαφών κατ' έτος από την ΕΑΒ», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την ισραηλινή πλευρά για τη μετατροπή της βάσης εκπαίδευσης Ικάρων στην Καλαμάτα σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Σε ένα σύγχρονο κέντρο, ώστε αφενός να ικανοποιηθούν στο απόλυτο οι ανάγκες των Ικάρων για εκπαίδευση στο πτητικό αντικείμενο και αφετέρου να υπάρξει δυνατότητα προσέλκυσης πιλότων από άλλες χώρες για εκπαίδευση στη βάση της Καλαμάτας».

Νέες φρεγάτες

Για το Πολεμικό Ναυτικό, «η επόμενη μεγάλη απόφαση» είναι -σύμφωνα με τον υπουργό- η απόκτηση 4 φρεγατών και ο εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ. «Αυτήν τη στιγμή, αξιολογούνται προτάσεις και έχουμε ένα ευχάριστο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Έχουμε στο τραπέζι αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις -κάποιες δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά τις αναμένουμε σύντομα- από χώρες που θέλουν να αναλάβουν αυτό το πρόγραμμα. Ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα. Όχι μόνο να αγοράσουμε τέσσερις φρεγάτες αλλά να εξασφαλίσουμε ότι κάποιες από αυτές θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα -επομένως θα δουλέψουν τα ελληνικά ναυπηγεία- και επίσης, έως ότου ναυπηγηθούν, ζητάμε κάποια έτοιμα πολεμικά πλοία προκειμένου να αποτελέσουν τη λεγόμενη "ενδιάμεση λύση". Όλο αυτό το πακέτο θα τύχει μίας πολύ προσεκτικής αξιολόγησης από το Πολεμικό Ναυτικό, που θα μας υποδείξει την καλύτερη πρόταση για να προχωρήσουμε», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Πρέπει να πάμε γρήγορα γιατί έχει χαθεί χρόνος. Πρέπει το Πολεμικό Ναυτικό να ενισχυθεί με νέες κύριες μονάδες κρούσης. Το Πολεμικό Ναυτικό έδειξε την αξία του και τη μαχητική του ικανότητα το καλοκαίρι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενισχυθεί με νέα πλοία», σημείωσε.

Αύξηση προσωπικού στον Στρατό Ξηράς

«Η προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων εκτείνεται και στον Στρατό Ξηράς» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ανακοινώσαμε την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες προκειμένου να πετύχουμε υψηλότερο ποσοστό επάνδρωσης σε μονάδες κυρίως της παραμεθορίου. Η κύρια παρέμβαση όσον αφορά στο προσωπικό που θα έχει και προστιθέμενη αξία στην πληρότητα του προσωπικού είναι οι προσλήψεις μονίμων».

«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με την αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών και αξιωματικών. Είναι εκείνα τα στελέχη που θα επανδρώσουν αύριο τα καινούργια συστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε σε προσλήψεις επαγγελματικών οπλιτών, με σκοπό κυρίως να ενισχυθούν οι Ειδικές Δυνάμεις, το κατεξοχήν επαγγελματικό κομμάτι του ελληνικού στρατού. Και φυσικά να μειωθεί και ο μέσος όρος ηλικίας στις Ειδικές Δυνάμεις», εξήγησε.

«Σε βάθος πενταετίας αναμένουμε 15.000 νέα στελέχη από εισακτέους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) και Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Από τον επόμενο μήνα θα προχωρήσουμε σε προκηρύξεις για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία»., συμπλήρωσε ο υπουργός για να επισμάνει: «Ακόμη και εάν έχεις τα καλύτερα αεροπλάνα και καράβια, πρέπει να στελεχώσεις με άξιο προσωπικό, ικανό να τα χειριστεί».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ. για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Ρoή Ειδήσεων