ΕΘΝΙΚΑ

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Προϋπόθεση ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Προϋπόθεση ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων

Για ευαίσθητη συγκυρία για το μέλλον του Κυπριακού έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

«Διαβεβαίωσα ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και αναγκαία πράξη συμμόρφωσης προς τη διεθνή νομιμότητα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «οι αποφάσεις του ΟΗΕ αποτελούν το μοναδικό συμπεφωνημένο πλαίσιο λύσης.»

«Δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ εμμένοντας στην ανεδαφική θέση περί δύο κρατών κάτι που απορρίπτουν Ελλάδα και Κύπρος, ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Άγκυρα και ο κ. Ταρτάρ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου εννοείται εντός των υφιστάμενων ορίων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Σημείωσε, επίσης, ότι η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πως διαχρονική θέση αποτελεί η κατάργηση του θεσμού των εγγυήσεων καθώς και ότι προαπαιτούμενο της επανένωσης της Κύπρου είναι η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

«Θα είμαστε παρόντες στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ και την άτυπη πενταμερή που περιμένουμε να συγκαλέσει» συμπλήρωσε.

Στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία τόνισε ότι «η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορεί να συμβάλουν στην επίλυση ανοιχτών ζητημάτων όπως με την Αλβανία και την Αίγυπτο» με «προϋπόθεση πάντα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, τέλος, ότι η Ευρώπη πρέπει να παραλάβει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις δόσεις που έχει συμφωνήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες προσθέτοντας ότι «είμαι βέβαιος ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί εντός των επόμενων μηνών ώστε το καλοκαίρι να μας βρει σε καλύτερη κατάσταση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα 534 ευρώ: Έρχονται αλλαγές στις αναστολές - Σε ποιους εργαζόμενους κόβεται η ενίσχυση