ΕΘΝΙΚΑ

Υπό στενή παρακολούθηση το «Τσεσμέ» - Άρχισε να πλέει προς την περιοχή της NAVTEX

Υπό στενή παρακολούθηση το «Τσεσμέ» - Άρχισε να πλέει προς την περιοχή της NAVTEX

Το τουρκικό ωκεανογραφικό ξεκίνησε να πλέει προς τα δυτικά με προορισμό την περιοχή που έχει δεσμεύει παράνομα η Άγκυρα.

Δεν σταματούν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο καθώς μετά από τις δηλώσεις της Άγκυρα για δήθεν... νόμιμες (!) εργασίες του «Τσεσμέ», το ωκεανογραφικό άλλαξε πορεία!

Το τουρκικό ωκεανογραφικό άρχισε να πλέει προς τα δυτικά, έχοντας προορισμό την περιοχή που παράνομα έχει δεσμεύσει η Άγκυρα στο κέντρο του Αιγαίου.

Το «Τσεσμέ» όσο βρισκόταν βόρεια της Ίμβρου είχε συνοδεία μίας φρεγάτας και μιας κορβέτας του τουρκικού ναυτικού.

Προκαλεί η Άγκυρα: Νόμιμες οι εργασίες του «Τσεσμέ»

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κατηγορούν την Ελλάδα ότι συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση και ρητορική.

Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας μιλώντας στο πρακτορείο Αnadolu, κατηγορούν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Παράλληλα ισχυρίζονται πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί συμπεριέλαβε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και τονίζουν πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι ‘διερευνητικές επαφές’, πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις και διάφορες αποστολές υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το "Τσεσμέ" ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο. Οι οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Παράλληλα, οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν και όλες τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά από την ολοκλήρωση του 61ου γύρου των διερευνητικών, μόνον και μόνον για να σημειώσουν ότι σε αυτές, χρησιμοποιήθηκαν τα χωρικά ύδατα νησιών όπως η Λήμνος, η Χίος, τα Ψαρά, το Καστελόριζο, η Ικαρία, Άγιος Ευστράτιος και η Σαμοθράκη, τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν διστάζει να «συμβουλέψει» την Ελλάδα ότι πρέπει «να αποφύγει τις ενέργειες και την ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Λιγνάδης: Μόνος του στο κελί της ΓΑΔΑ – Δεν έχει πει κουβέντα (vid)