ΕΘΝΙΚΑ

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Αντιμετώπιση απειλών, εξοπλιστική ενίσχυση, προσφορά στην Κοινωνία

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Αντιμετώπιση απειλών, εξοπλιστική ενίσχυση, προσφορά στην Κοινωνία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενέκρινε το σχέδιο δράσης για το 2021. 

Με δεδομένη τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα προχωρά με στοχευμένες κινήσεις στην εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, στη στρατηγική συνεργασία με χώρες – «κλειδιά» και στην συνεχή στήριξη της Πολιτείας.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε μια πολιτική που βασίζεται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον, στην απόκρουση και αντιμετώπιση κάθε προκλητικής ενέργειας από πλευράς τουρκικού καθεστώτος. Δεύτερον, στις διπλωματικές πρωτοβουλίες, με τη σύναψη καθοριστικών συμφωνιών με χώρες - «κλειδιά» στην περιοχή και παράλληλα στην γνωστοποίηση της τουρκικής δράσης στο εξωτερικό. Τρίτον, στην εσωτερική ενδυνάμωση και στην εξοπλιστική ενίσχυση με στόχο την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας.

Σε μια περιοχή που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι, η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο από τη διατήρηση μιας ικανοποιητικής ισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων, έναντι της Τουρκίας. Αν και τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι ιδανικά για υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, η Χώρα μας είναι υποχρεωμένη να το κάνει και θα το πράξει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Προτεραιότητα του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι η συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και φυσικά η προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται. Είναι γνωστό άλλωστε πως αν και τα στελέχη έχουν καταφέρει να κρατήσουν ψηλά το αξιόμαχο με πολύ κόπο και με μικρό κόστος, οι «πληγές» που άφησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα δέκα χρόνια της κρίσης, είναι αναμφισβήτητα μεγάλες και σίγουρα ακόμα ανοιχτές.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενέκρινε την Τρίτη (09/03) το ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο περιλαμβάνει αντικειμενικούς σκοπούς, ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα περαιωθούν κατά το τρέχον έτος και συνδέονται με τις στρατηγικές επιλογές του Κυβερνητικού Προγραμματισμού.

Οι στόχοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2021 κινούνται στις εξής τρεις κατευθύνσεις:

α) Εγγύηση της Άμυνας και της Ασφάλειας της χώρας,

β) Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου,

γ) προβολή της Κοινωνικής Συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, ενεργοποιούνται 105 εξοπλιστικά προγράμματα με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων και υπογράφονται συμβάσεις 50 εξοπλιστικών προγραμμάτων με ενέργειες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τον Υφυπουργό εργάζονται ώστε να εξασφαλισθεί επάρκεια αμυντικού εξοπλισμού. Προς τούτο θα προωθηθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση θεμάτων κατάρτισης και λειτουργίας Ενιαίου Μητρώου Εταιρειών Αμυντικού Τομέα, θα συσταθεί και θα αναλάβει θεσμικό ρόλο το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας & Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ), ενώ θα αντικατασταθούν το υφιστάμενο τυφέκιο και το κύριο όχημα πολλαπλών χρήσεων με νέα αυξημένων δυνατοτήτων και αυξημένα ποσοστά συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας.

Παράλληλα θα αναθεωρηθεί ο οργανισμός της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτών (ΣΑΝ), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Θα εφαρμοστεί πρόγραμμα αναβάθμισης της στρατιωτικής θητείας και θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης για το τεχνικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ.

Επίσης, ο Υπουργός επιβλέπει την αναδιοργάνωση του Συστήματος Διοίκησης και Οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και δίνει τις κατευθύνσεις για δράσεις ήπιας ισχύος που προϋποθέτουν αρμονική συνεργασία των πυλώνων εξουσίας, προβάλλοντας διεθνώς τις εθνικές θέσεις αλλά και την εθνική κυριαρχία. Στη στρατηγική αυτή εντάσσονται πρωτοβουλίες όπως η αύξηση των εισακτέων στο σύνολο των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, η πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως, όπως και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Εθνοφυλακή.

Όσον αφορά στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συνεισφοράς των Ένοπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ενισχύσει τον κρατικό μηχανισμό με μέσα, υλικά και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αναδύονται στο τομέα της υγείας, ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης από το στέλεχος κορωνοϊού “Covid-19”.

Με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν με μέσα, υλικά και προσωπικό το σύστημα Πολιτικής Προστασίας, ενώ συνδράμουν σε έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών ως έργων κοινής ωφέλειας. Επίσης, θωρακίζουν τις δυνατότητες της χώρας στη διαχείριση προκλήσεων που προκύπτουν από τη προσφυγική κρίση και αναβαθμίζουν τους μηχανισμούς επιτηρήσεως των συνόρων.

Αναφορικά σε υφιστάμενες υποδομές, αναβαθμίζονται όσες αφορούν σε αερομεταφορές, αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ. Τέλος, προβλέπεται ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής του πολιτιστικού αντικτύπου δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και σχολεία - Τι σχεδιάζεται για την εστίαση