ΕΘΝΙΚΑ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Η Ελλάδα στέλνει υπόμνημα στην ΕΕ - Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Η Ελλάδα στέλνει υπόμνημα στην ΕΕ - Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις

Απρόβλεπτος ο Ερντογάν την ώρα που η Τούρκια μαστίζεται από πολιτική και οικονομική κρίση - Κίνδυνος να εξάγει την εσωτερική ένταση στο Αιγαίο - Τον... περιμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Τεράστιους κινδύνους και για την Ελλάδα ελλοχεύει η πολιτική κρίση στην Τουρκία, απόρροια της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας.

Το τουρκικό καθεστώς δέχεται αφόρητη πίεση από τις δραματικές οικονομικές εξελίξεις, με την κατάρρευση της λίρας, την ανεργία στα ύψη και τους πολίτες κυριολεκτικά να ζητιανεύουν για το καθημερινό φαγητό, ενώ οι ανακοινώσεις απόστρατων ναυάρχων προκάλεσαν την οργή του Ερντογάν, ο οποίος όμως έσπευσε να το εκμεταλλευτεί πολιτικά κάνοντας λόγο για συνωμοσία που παραπέμπει σε πραξικόπημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ερντογάν ετοιμάζει διώξεις εναντίον τους, με την τύχη τους να είναι… απρόβλεπτη. Ο πρώτος που συλλαμβάνεται φέρεται να είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», Γκιουρντενίζ.

Παρά τις δραματικές εξελίξεις στο εσωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην επιθετική τακτική κατά της χώρας μας, παίζοντας τα τελευταία 24ωρα και το χαρτί του μεταναστευτικού.

Οι προθέσεις τους εκδηλώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα, θέτοντας εκ νέου σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό, όχι μόνο στη Μυτιλήνη, αλλά σε όλα τα ακριτικά νησιά, που αποτελούν περάσματα για τους μετανάστες.

Ο τρόπος που έγινε η απόπειρα προώθησης μεταναστών ήταν αναμφισβήτητα προσχεδιασμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου των μεταναστών προς τα ελληνικά παράλια, συνοδεύονταν από σκάφος του τουρκικού λιμενικού, το οποίο όταν έφτασε η βαρκούλα των μεταναστών στο όριο, άρχισαν να τη σπρώχνουν με απόνερα για να περάσει στη χώρα μας.

Φυσικά, βρήκαν μπροστά τους το ελληνικό Λιμενικό, με το πανίσχυρο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης που εμπόδισε την «εισβολή», ενώ οι Τούρκοι, βλέποντας την αποφασιστικότητα των Ελλήνων άρχισαν να προκαλούν με το δικός τους σκάφος 30 μέτρων, περνώντας σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό σκάφος.

Η ελληνική Ακτοφυλακή ωστόσο δεν αιφνιδιάστηκε και μετά από «μάχη» με τους Τούρκους πάνω στην οριογραμμή, κατάφεραν να αποτρέψουν το πέρασμα των δουλεμπορικών και παράλληλα να στείλουν δυναμική απάντηση στους γείτονες

Άμεση αντίδραση από την Ελλάδα

Εκτός από την άμεση και δυναμική απάντηση επί του πεδίου, η Αθήνα κινείται και διπλωματικά εναντίον της Άγκυρας καταθέτοντας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναλυτική αναφορά για τα περιστατικά που συνέβησαν την Παρασκευή στο Αιγαίο.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο σημερινό υπόμνημα που θα σταλεί στην Ευρώπη θα αναλύονται τόσο τα 6 περιστατικά στα οποία το Τουρκικό Λιμενικό «συνόδευσε» βάρκες μεταναστών όσο και τα περιστατικά «εμπλοκής» που προσπάθησε να δημιουργήσει με το σκάφος του να προκαλεί τα σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού.

Η διεθνοποίηση τέτοιων περιστατικών κρίνεται απαραίτητα από την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό και το Ελληνας υπουργός επέλεξε η δήλωσή του να είναι στην αγγλική γλώσσα.

Βγάζουν ξανά γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο

Πιστή στη σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο .

Άλλωστε, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε την Παρασκευή υπό την προεδρία του Ερντογάν και η ατζέντα είχε όλο το «μενού»: Θράκη, Προσφυγικό, Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ώρες μετά, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πρόκειται σύντομα να επιστρέψει «στις προγραμματισμένες του εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λιανεμπόριο: Σηκώνει σήμερα ρολά με αυστηρά μέτρα - Έκτακτο επίδομα για τις κλειστές επιχειρήσεις