ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Λιανεμπόριο: Σηκώνει σήμερα ρολά με αυστηρά μέτρα - Έκτακτο επίδομα για τις κλειστές επιχειρήσεις

Ανοίγουν τα καταστήματα
Intime News

Με κανόνες το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που μένουν κλειστές τον Απρίλιο

Με αυστηρά μέτρα προστασίας, οι καταστηματάρχες ανεβάζουν ρολά σήμερα Δευτέρα (05/04) με την προσδοκία να μην ξανακλείσουν. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση.

Τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου θα ισχύσουν από σήμερα, μέχρι και τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021. Σημειώνεται ότι στις τρεις περιοχές που το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει, θα συνεχίζουν να υπάρχουν απαγορευτικές κορδέλες στα σούπερ μάρκετ για συγκεκριμένα προϊόντα.

Παράλληλα, ανοίγουν τα mall και τα outlet σε περιοχές που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Ψώνια με click away και click inside

Έτσι λοιπόν, από σήμερα έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Πώς θα πάτε για ψώνια

Οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032, ή να έχουν γραπτή βεβαίωση. Επιτρέπεται η αποστολή ενός μόνο SMS την ημέρα- σε δεύτερη προσπάθεια θα υπάρχει αρνητική απάντηση σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η χρονική διάρκεια ισχύος για τα ψώνια σε εμπορικό κατάστημα είναι έως 3 ώρες ημερησίως.

Θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο των καταστημάτων

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο.

Για τη μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ και καυσίμων εξακολουθεί να ισχύει η αποστολή γραπτού μηνύματος στον αριθμό 13033 με τον κωδικό 2 (2, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση). Δεν υπάρχει χρονικό όριο στις εν λόγω αγορές, ενώ επίσης μπορούν να γίνουν πάνω από μία φορά την ημέρα.

Ωστόσο, υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός: η μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων θα πρέπει να είναι εντός του ίδιου δήμου με τον τόπο διαμονής του πολίτη ή σε απόσταση έως 2 χλμ.

Διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται στην περίπτωση επίσκεψης σε κομμωτήριο, επίσης κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ο κωδικός 6 στον αριθμό 13033.

Έκτακτο επίδομα για τις κλειστές επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί ένα νέο μέτρο στήριξης για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τον Απρίλιο, όπως γνωστοποίησε την Κυριακή (04/04) η Αριστοτελία Πελώνη.

«Η κυβέρνηση ανακοινώνει επιπλέον μέτρο που θα αφορά τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, που θα παραμείνουν κλειστές το μήνα Απρίλιο με κυβερνητική εντολή» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε την Κυριακή με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε σε καλό κλίμα με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, τρεις περιφερειάρχες της Βορείου Ελλάδας, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό ζήτησαν να δοθεί στις επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν έκτακτη επιχορήγηση 5.000 ευρώ καθώς η βιωσιμότητά τους διαφαίνεται δύσκολη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.